УЉА НА ПЛАТНУ, АКРИЛ И СКУЛПТУРА: У Параћину отворена изложба са 46. Сисевачке колоније

З. Рашић

25. 09. 2021. у 21:10

ПАРАЋИНСКА публика синоћ је први пут имала прилику да погледа каква су уметничка дела створили сликари на једној од најстаријих ликовних колонија у Србији – Сисевачкој, која је и овог лета одржана на Грзи.

УЉА НА ПЛАТНУ, АКРИЛ И СКУЛПТУРА: У Параћину отворена изложба са 46. Сисевачке колоније

Фото: З.Р.

Десеторо уметника дружили су се и стварали седам дана – од 23. до 30. августа, а свако је по два своја рада оставио фундусу града домаћина.

Изложба је отворена синоћ у Галерији Културног центра у Параћину. Поставка садржи 24 слике и једну скулптуру,  рекао је том приликом директор КЦ Аљоша Глигоријевић.

Фото: З.Р.

 

- Ликовна колонија била је 46. по реду, а учесници пристигли из различитих градова Србије. То су уметници Љубисав Милуновић, Јелена Тијанић Савић и Дарко Кузмановић из Београда, Марија Станојловић из Панчева, Мирослав Живковић из Ниша, Андријана Андријашевић из Чајетине, Марин Милутиновић из Бањалуке, Паша Гицић из Новог Пазара, Момир Армуш из Сокобање и један учесник обавезно је из Параћина, овог пута Србобран Килибарда.

Фото: З.Р.

 

Међу вредним сликарским благом на Грзи је настало и једно вајарско дело. Аутор је Дарко Кузмановић, који је дипломирао на вајарском одсеку Факултета примењених уметности у Београду. Скулптура „Акробата“ урађена је у челику и привлачила је пажњу публике. На изложби је био присутан један од учесника Колоније, Србобран Килибарда – сликар, дизајнер и ентеријериста.

- По саставу, ова колонија била је једна од јачих. Ја сам већ неколико пута учествовао за ових 46 година, колико се дуго организује. Лично сам овог лета насликао триптих уља на платну са централним мушко-женским ликом, повремено присутним у нашим црквено-канонским причама – рекао нам је Килибарда, додајући да увек има инспирацију кад слика на Грзи јер је то једно од најлепших места у Србији.

Традиционална изложба са Сисевачке колоније, која се отвара сваке године у септембру поводом Дана општине Параћин, публици ће бити доступна до 8. октобра.

БОНУС ВИДЕО - БИЋЕ ВИНА: Грожђе се бере тачно у одређеном тренутку и од тога зависи све

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)