ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРУШЕВЦУ: Обележено 40 година од оснивања 125.моторизоване бригаде-дуборез (ФОТО/ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

25. 09. 2021. у 15:31

ФОРМИРАНА је пре тачно 40 година. Расформирали су је 2008.године: једну од најхрабријих јединица у дугој историји српског ратовања: 125.моторизована бригада, чији је дан обележан данас Крушевцу. Поново се пред јунацима са Кошара клањају људи, изговара се гласно њихово име часно.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРУШЕВЦУ: Обележено 40 година од оснивања 125.моторизоване бригаде-дуборез (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: С.Бабовић

Од прошле године, поред Споменика браниоцима отабине 1998-1999, исписано је свако име хероја на посебној спомен-плочи,а поред ње, засађено по једно дрво, да живима листа заувек. У некадашњој касарни “Расина” одржано је опело палим војницима јуначке бригаде. Само их је на караули у одсутној борби за Кошаре погинуло 80,током целог ратовања у крвавом рејону – 92.

- Имао сам ту част да будем ратни командант те велике бригаде-прича за “Новости” генерал у пензији Драган Живановић.-Битка на Кошарама трајала од 9.априла до 14.јуна,1999.године, значајна је, јер је спречила продор агресора потпомогнутих са званично 19,али објективно са око 27 земаља. Нисмо дозовлили расецање наших главних снага Приштинског корпуса. Упорно смо држали положаје и рејоне у саставу границе, чиме смо обезбедили да се и снаге по дубини консолидују,да пружимо време и снагама на Паштрику 549.моторизоване бригаде да и они одраде свој посао током друге офанзиве Стрела 2.

Генерал Живановић сведочи да највише памти људске губитке.

-То су биле тешке борбе и бојеви у одбрани, јер нисмо само бранили ту караулу, тај прелаз има између 15 и 20 километара, цела је то линија- сведочи ратни командант.

    Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић јавио се телефонским путем окупљеним бившим борцима,припадницима 125.моторизовне бригде,Војске Србије, породицама које су остале без рођених.

-Користим ову прилику да вам одам људско,војничко и командантско признање за испољени хероизам и патриотизам у одбрани земље од НАТО агресије и терористичке оружане побуне на Космету пре 22 и 23 године-поручио је генерал Лазаревић.- Слава и хвала свим палим херојима у одбрани свете српске земље косметске....

Телеграм из Финске послао је Небојша Павковић,који је у време Кошара обављао функцију команданта Треће армије.Љубинко Ђурковић,пуковник у пензији,командант у одбрани Кошара каже за “Новости” да се седам година достојно обележава Дан 125.моторизоване бригаде,која је одликована Орденом народног хероја.

Над сенима тих хероја поклонили сусе данас и у касарни “Цар Лазар”, где се у посебној Спомен соби чувају одликовња и оригиналне фотографије са Кошара.

Ту ће бити и икона пристигла из Америке и посебан дуборез који је осмислио свештеник Влада Јовановић из Рабровца код Младеновца у шумадијској епархији,а осликао уметник Жарко Милановић.Дуборез је транспортован на камиону, у пратњи бајкера.

Отац Јовановић годинама је слушао исповести преживелих јунака са Кошара. На основу бројних сведочанстава написао је и стихове. Неки од њих стали су у песму “Ноћ пре карауле”, која можда најверније сведочи о херојству бораца с Кошара:

“..Боже хвала ти за овај тренутак.

Престао је страх,више се не плашим.

За ову земљу вреди погинути...”

КРУШЕВАЦ ПРЕД ИСТОРИЈОМ-НЕ ЋУТИ,ЧУВА И ДВА ТЕНКА СА КОШАРА

ГОДИНАМА прећуткивани јунаци с Кошара, у Крушевцу осим обновљеног и проширеног спомен-комплекса у бившој касарни “Расина”, са спомеником,дрворедом,исписаним именима јунака и спомен собе у касарни “Цар Лазар”, од прошлог децембра чувају и два оригинална тенка Т-55 који су коришћени у борбама на караули Кошаре:један је у Меморијалном комплексу “Слободиште”, а други у касарни “Цар Лазар”.Ради се управо о два тенка, који су извели чувени,до тада незабележен маневар-успели су да се попну на надморску висину која премашује 1.000 метара и одатле,на шок теририста- дејствовали.На Слободишту је на Дан ослобођења Крушевца у Првом и у другом Светском рату, октобра 2018.године откривен и Споменик палим борцима из ратова 1991-1999.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)