СЕЋАЊЕ НА „КРВАВИ МАРШ“: Обележена 80. годишњица од најтрагичнијих догађаја у Шапцу (ФОТО)

В.Митрић

24. 09. 2021. у 23:41

НИЗОМ пригодних дешавања под покровитељством града Шапца, обележено je сећање на 80. годишњицу ,,Крвавог марша“ (1941- 2021).

СЕЋАЊЕ НА „КРВАВИ МАРШ“: Обележена 80. годишњица од најтрагичнијих догађаја у Шапцу (ФОТО)

Фото: В.Митрић

Крвави марш је догађај који представља једну од најтрагичнијих епизода Другог светског рата у Шапцу. Током одмазде немачке војске у септембру 1941. године, Шапчани су били привремено исељени из града у импровизовaни логор у месту Јарак. Током тих дана (24-30. септембар 1941), заробљеници су преживели различите облике тортуре, а многи се нису вратили живи. Преко 5000 мушкараца је одведено, а било је око 120 жртава.

Једини који је и даље жив, а учествовао је у Крвавом маршу је Миле Вујић. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да треба неговати културу сећања и да је ово велики дан за Шабац и један од најпотреснијих датума у историји овог града.

Фото: В.Митрић

 

- Данашњим програмом уприличеним поводом 80. годишњице ,,Крвавог марша“, Шабац и Шапчани сећају се једне од најтрагичнијих епизода Другог светског рата у нашем граду -рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца. - Устанак који је отпочео у Србији 1941. године, убрзо је довео до немачког одговора. Шабац су 24. септембра били принуђени да напусте сви мушкарци старости између 14 и 70 година и крену преко Саве, на пут ка крајњем одредишту, логору у сремском месту Јарак. Деоницу дугу 23 километра, на коју су Шапчани поведени 26. септембра, прешли су готово у трку, за мање од 4 сата, уз претње, застрашивања и убиства. У сећању и литератури овај догађај је постао познат као Крвави марш. Централни догађај данашњег обележавања је изложба ,,Крвави марш 1941-2021” аутора Стевана Маринковића. Иако живих сведока ових догађаја готово да више и нема, наша је дужност као заједнице да негујемо сећање на прошлост и догађаје који су остали запамћени у колективној свести нашег народа.

 Пут у бољу будућност, нагласио је Пајић, „ није замислив без сећања и историјског искустава из којег свако од нас, појединачно и колективно треба да извуче исправне поуке“.

Фото: В.Митрић

 

 Овом приликом позивам суграђане да погледају изложбу постављену на Тргу шабачких жртава  рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и додао да треба да извучемо поуку из свега онога што је било у прошлости како бисмо могли да изградимо лепшу и светлију будућност како за град Шабац тако и за Србију.

 Стеван Маринковић, аутор изложбе ,,Крвави Марш 1941 – 2021” и документарног филма ,,Крвави марш” казао је да му је понуда да уради ову изложбу била изузетно занимљива јер се истраживањем Крвавог марша и страдања Јевреја у Шапцу бави 15 година.

 -На шабачком тргу имамо две поставке. Једна изложба је ,,Крвави марш 1941- 2021” која говори о страдању Шапчана које је почело 24. септембра када их је немачка казнена експедиција покупила и протерала из града у неизвесност. Друга изложба говори о догађају који се десио 12. и 13. октобра, а то је стрељање шабачких мушкараца Jевреја, избеглица из транспорта Кладово – Шабац. Документарни филм сам урадио пре две године и зове се ,,Крвави марш” и ова изложба је допуна те приче”, истакао је Маринковић. В.Митрић

Током обележавања 80. годишњице ,,Крвавог марша“ организован је јавни час за ученике основних и средњих школа у сали Културног центра, помен жртвама Крвавог марша у Саборној цркви Св. Петра и Павла у Шапцу, изложба ,,Крвави марш 1941-2021“ на Тргу шабачких жртава, стручни скуп ,,Колико познајемо локалну историју” за професоре историје, а вечерас у 19.00 часова биће премијера документарног филма ,,Крвави марш“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)