ЗА ДРВЕЋЕ НЕМА СПАСА: Еколошки активисти у Пожаревцу покушавају да одбране десетине стабала од сече

Д. НОВКОВИЋ

25. 09. 2021. у 08:25

ГРУПА еколошких активиста покренула је акцију против сече дрвећа у Сунчаном парку у Пожаревцу, која се спроводи у оквиру пројекта његове реконструкције.

ЗА ДРВЕЋЕ НЕМА СПАСА: Еколошки активисти у Пожаревцу покушавају да одбране десетине стабала од сече

АКЦИЈА Еколошки активисти Стефан Вукић, Миа Штел, Милош Петровић и Ана Беришић, Фото Д. Н..

У акцији учествују удружења "Пријатељи Чачалице" и "Сова", као и двоје еколошких активиста, Милош Петровић и Миа Штал. Како би скренули пажњу јавности, они су на стаблима окачили натписе: "Не дајте да ме исеку!", "Овде се птице гнезде, не сеци стабло", "Ја сам ту за тебе, буди и ти за мене! Помози ми, не сеци ме!". Требало би да буде посечено око 20 стабала.

- Нека стабла су већ посечена, па дежурамо како бисмо спасли она преостала, јер сумњамо да су баш сва толико оштећена да је неопходно њихово уклањање - изјавио је Милош.

Стефан Вукић, шумарски инжењер, рекао је да се на неким другим локацијама већ дешавало да се посеку и стабла која су потпуно здрава или је било могуће њихово излечење.

- У неким државама оштро се санкционише уништавање дрвећа, а код нас тако нешто пролази некажњено - сматра Стефан.

Механизација усред зеленила, Фото Д. Н..

Међутим, градски пејзажни архитека, Весна Вељковић, каже да се сеча у Сунчаном парку спроводи на основу експертизе Шумарског факултета.

- Пре почетка сече, Дијана Стевић, задужена за праћење одржавања зеленила, Тамара Тодоровић, одговорни извођач радова, и ја, прегледале смо сва стабла. Пошто би сеча свих предвиђених прилично оголила парк, задржано је десетак за које смо сматрале да, уз мере неге, могу опстати још коју годину - рекла је Вељковићева.

Она је додала да разуме грађане којима је стало до очувања дрвећа, али се у овом случају ради о оправданом разлогу њиховог уклањања.

АПЕЛ Натписи активиста на дрвећу означеном за сечу, Фото Д. Н..

ОБНОВА

СУНЧАНИ парк, који се налази поред зграде Центра за културу, формиран је осамдесетих година прошлог века и простире се на око 190 ари. У оквиру његове реконструкције, осим обнове зеленила, биће преобликована два постојећа дечја игралишта, а поставиће се и нове клупе, корпе за отпатке, јавна расвета и ограда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)