БИБЛИОТЕКАРКА С ТЕСТЕРОМ У РУЦИ: Данијела Бероња одложила диплому у фиоку и постала столар

З. Рајић

24. 09. 2021. у 08:38

КАД диплома не може да обезбеди посао, преостају сналажљивост и откривање скривеног талента.

БИБЛИОТЕКАРКА С ТЕСТЕРОМ У РУЦИ: Данијела Бероња одложила диплому у фиоку и постала столар

Фото П. Д.

То је својим примером показала Данијела Бероња из Раткова код Оџака, којој се није посрећило да ради као библиотекар, за шта се школовала на Педагошком факултету у Сомбору, али је зато постала успешан произвођач декоративних предмета од дрвета.

- Кад смо 2014. супруг и ја остали без посла у једној трговинској радњи, рекла сам себи:

"Дај да видим шта могу", јер нам је била угрожена егзистенција. Било је то време пред Ускрс, па сам, ослањајући се на интернет, направила неке декупаж кутије и корпице и понудила их на продају као празничне поклоне. То се, зачудо, лепо "завртело" - описује Данијела почетке бизниса.

Фото З. Р.

Убрзо је прешла на израду предмета од дрвета, а основни алат јој је била убодна тестера.

Сада један од двојице њених синова, који се укључио у породичну мануфактуру, располаже столарском радионицом, са свим потребним машинама. Данијела је у посао увела и мужа и снају, али је остала главни креатор.

- Из наше радионице излазе предмети за кућу и даротеку, али и мобилијари за трговине, дечје вртиће и ресторане - каже Данијела.

Посебан изазов за њу је оживљавање старог намештаја, нарочито оног за који људи мисле да више није ни за шта друго осим за бацање на сметлиште.

- Рестаурирамо распаднуте комаде намештаја, а средимо их да могу да се користе још 50 или сто година - каже Данијела.

ТАЛЕНАТ ОД ДЕДЕ

ДАНИЈЕЛА каже да се одувек дивила људима који нешто створе својим рукама, али није била свесна да и сама то може. Кад је почела да ради са дрветом и схватила како ужива у томе, закључила је да је таленат наследила од деде, који је био чувени столар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)