ПОНОСНИ СТОГОДИШЊАК ФК БОРАЦ ИЗ ЗРЕЊАНИНА: Повеља Сими Салапури (ФОТО)

Б.Грујић

23. 09. 2021. у 00:32

ПОВОДОМ значајног јубилеја, стогодишњице постојања ратарског фудбалског клуба Борац из Зрењанина, дугогодишњи председник и легенда клуба Гена Торњански уручио је градоначелнику Европског града спорта Сими Салапури повељу успешног спортског колектива.

ПОНОСНИ СТОГОДИШЊАК ФК БОРАЦ ИЗ ЗРЕЊАНИНА: Повеља Сими Салапури (ФОТО)

Фото: Град Зрењанин

Фудбалски клуб Борац основан је 1921. године као Ратарски спортски клуб и био је једини у тадашњој држави, Краљевини Југославији, којег су формирали омладинци паори, земљорадници, из градских четврти насељених претежно становништвом које се бавило пољопривредом - Борђоша, Чонтике, Вашаришта и Оповачке стране, које су данас на територији  месних заједница Доља - Црни Шор и  Шумица.

Млади паори, када нису на њиви, играли су фудбал на терену у Карађорђевом парку, а од 1955. године у Принциповој улици, у насељу Доља, где се и данас налази стадион клуба, који је 1939. године освојио првенство Баната и играо квалификационе мечеве за пласман међу најбољих 12 клубова у првенству Краљевине Југославије, што је највреднији резултат у богатој историји.

Како је нагласио Гена Торњански, Борац је био један од ретких фудбалских клубова који је имао своју глумачку секцију, а тим поводом на улазу у стадион откривена је и спомен-плоча Димитрију Гардиновачком - Мити Мајину, ратару, писцу, глумцу-аматеру, који је био аутор текста за споменицу клуба 1936. године и који је написао драмски текст Швигарица, који је годинама успешно изводила Борчева глумачка трупа.   

БОНУС ВИДЕО: 

Коју тајну крије манастир Арача?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)