СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТУ НОВОСАЂАНКУ: Откривена спомен плоча Јелици Беловић Бернаџиковској (ФОТО)

З. ГРУМИЋ

22. 09. 2021. у 19:28

ПОВОДОМ седам ипо деценија од смрти Јелице Беловић Бернаџиковске (1870-1946), која је била врсни педагог и етнограф, вредни сакупљач народног блага и најбољи познавалац женског народног ткања и веза код Јужних Словена, данас је на новосадском Успенском гробљу, откривена спомен плоча.

СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТУ НОВОСАЂАНКУ: Откривена спомен плоча Јелици Беловић Бернаџиковској (ФОТО)

Фото: З.Грумић

Иницијативу за постављање спомен обележја тој знаменитој Новосађанки, изузетно широког дијапазона интересовања и деловања, дало је Коло српских сестара Епархије бачке, а одлуку о томе донела је Скупштина града.

- Јелица Беловић Бернаџиковска много је допринела српској култури и традицији а њену величину и значај препознало је Коло српских сестара Епархије бачке – рекао је члан Градског већа Далибор Рожић, који је заједно са председницом тог удружења Светланом Прокић открио спомен плочу постављену на источном зиду гробља.

Фото: З.Грумић

Светлана Прокић и Далибор Рожић откривају спомен плочу

Рожић је додао да је веома важно да остане трага о људима који чине добро и који су светао пример садашњим и будућим генерацијама.

Чланица Кола српских сестара и етнолог Музеја града Душанка Марковић подсетила је на то да је Јелица Беловић Бернаџиковска у многим областима стваралашта и друштвеног живота оставила свој траг.

- Деловала је у областима етнологије, етнографије и музеологије. Била је учитељица по професији, а говорила је чак девет језика и бавила се превођењем. Она је једна од првих феминисткиња на овим просторима, која је посвећено радила на еманципацији жена – рекла је Марковићева.

Фото: З.Грумић

Спомен плоча Јелици Беловић

За собом је оставила више од 2.300 библиографских јединица а посебан допринос дала је у пројекту сакупљања података и информација о женској интелектуалној елити у српском народу.

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЉЕВА ЧЕСМА: Место у Лисичјем потоку заборављено од јавности чека обнову и уређење

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)