СПОРНА ЛОКАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ: Мештани Кличевца не одустају од протеста, жалиће се Министарству и Европској унији

Д. НОВКОВИЋ

23. 09. 2021. у 06:21

ГРАДСКА управа Пожаревца и група понуђача из Новог Сада потписали су уговор о изради пројектне документације за градњу регионалне депоније у атару Кличевца, због чега мештани овог села најављују наставак протеста.

СПОРНА ЛОКАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ: Мештани Кличевца не одустају од протеста, жалиће се Министарству и Европској унији

Мештани Кличевца са транспарентом , Фото Д. Н.

Они кажу да нису против градње депоније, већ само против њене локације, јер желе да заштите своју непосредну животну средину. Сматрају да депонији није место на плодном земљишту и да на подручју Браничевског округа има погоднијих локација за такву намену.

- Све је урађено на брзину. У истој јавној набавци за израду пројекта су и студија о оправданости, студија о утицају на животну средину, идејни пројекат и пројекат за грађевинску дозволу. Сматрамо да је прво требало урадити студије о оправданости и о утицају на животну средину, па тек онда одлучивати да ли је Кличевац место за депонију или не - изјавио је Новица Арсић, из Удружења грађана "Кличевачки идол", уз које протестују не само мештани Кличевца, већ и околних села.

Гашење пожара на депонији "Јеремијино поље", Фото ГУ Пожаревац

У јулу су мештани предали Градској управи петицију са више од 1.000 потписа, којом су тражили измену одлуке о градњи депоније у њиховом атару, али она није прихваћена.

Последњи протест организовали су уочи недавне седнице Скупштине града, на којој овај проблем није уврштен у дневни ред. Они су тада најавили да ће, уколико не буду решили проблем на локалу, отићи у Министарство за заштиту животне средине. Ако треба, за помоћ ће се обратити и Европскoj унији, јер она донира средства за овакве пројекте.

Саша Павловић, Фото ГУ Пожаревац

 

Новица Арсић , Фото Д. Н.

С друге стране, након што су мештани Кличевца изразили неслагање са избором локације за депонију, градоначелник Пожаревца, Саша Павловић, изјавио је да нема разлога за њихову негативну реакцију.

- Локација за градњу депоније са три стране окружена је шумом и налази се са друге стране брда, одакле се Кличевац и не види. Њена удаљеност треба да буде најмање километар од најближег насеља, а у овом случају она је троструко већа. Кад се све сагледа, ова депонија ни на који начин неће угрозити животну средину, подземне воде и здравље мештана околних села - рекао је градоначелник. Он је додао да би негативних реакција било и да је нека друга локација изабрана, а одлука о атару Кличевца донета је јер се ради о парцелама у власништу државе, па неће бити спорења око експропријације земљишта.

ПОЖАРИ

ЗА одлагање смећа град користи депонију "Јеремијино поље", која годинама ради са привременим дозволама. На њој повремено избијају пожари, последњих месеци учестало, због чега су биле проглашаване и ванредне ситуације у том делу града.

УГОВОР

ЗА израду пројектно-техничке документације за изградњу регионалне депоније, вредан око 29 милиона динара, град Пожаревац је склопио уговор са трочланом групом понуђача из Новог Сада, који су једини доставили понуду.

Фото ГУ Пожаревац

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)