СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА И КУЛТУРА СЕЋАЊА: Две изложбе у холу и галерији Народног музеја у Лесковцу

И.М.

22. 09. 2021. у 17:45

ПОСЕТИОЦИ Народног музеја у Лесковцу имају прилику да виде две изложбе.

СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА И КУЛТУРА СЕЋАЊА: Две изложбе у холу и галерији Народног музеја у Лесковцу

Фото: И. Митић

Домаћини су припремили изложбу фотографија о граду на Ветерници и његовим људима у периоду од 1878. године до почетка Другог светског рата, док се гости из Краљева представљају изложбом организованом поводом обележавања октобарске трагедије 1941. године који је брутално променио историју тог града.

Изложба „Светолописи времена, Лесковац и његови људи од 1879-1941“ доноси пред публику мноштво фотографија као посебну врсту документа који указује на начин живота, навике, обичаје и историјске догађаје.

- Свака фотографија је део мозаика званог прошлост, али је и сама мозаик чији се делови пажљиво изучавају, а више стотина оваквих докумената сведоче о развитку и животу Лесковца после ослобођења од турске власти укључујући и први познати снимак града из 1878., па све до снимка демонстрација 27. марта 1941. године уочи Другог светског рата у Краљевини Југославији – казала је музејски саветник Мира Нинoшевић, аутор изложбе и директор лесковачког Народног музеја.

На овој изложби, коју је отворио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, посетици ће, у наредних месец дана, имати прилику да „шетњом крoз време“ упознају некадашње Лесковчане у сваком сегменту њиховог живота.

У исто време у галерији овдашњег музеја је отворена изложба „Култура сећања – ко не памти изнова проживљава“ о догађају који је разорио личне и породичне животе Краљевчана. Њени аутори, музејски саветници Силвија Крејаковић и Сузана Новчић, припремиле су је поводом обележавања трагедије у том граду октобра 1941. године. Изложба је заснована на фото-документарној историјској грађи о стрељању цивилног становништва на највећем стратишту у Краљеву односно о ратном злочину против човечности које су починиле јединице немачког Вермахата.

Изложба, поред осталог, доноси фрагменте сачуване у музејским збиркама, оригиналне документе и предмете стрељаних цивила, аутентичне спикове погинулих из Жичког среза као и фотографије о „бившем животу“ стрељаних талаца. Краљевчани су се овом изложбом представили и публици у Зрењанину, Крагујевцу, Новом Саду, Марибору и Крушевцу.

СЛИКЕ ИНСПИРИСАНЕ ТРАГЕДИЈОМ

Део изложбе краљевачког музеја чине и радови уметника бивше Југославије који су инспирисани тежином ове трагедије. Ради се о сликама које су познати уметници поклонили за планирани музеј у Спомен-парку у Краљеву. Оне данас чине јединствену збирку „Југословенски сликари за Спомен-парк“ у уметничком одељењу Народног музеја у Краљеву. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)