ЈОШ НЕПОЗНАТО КО ЈЕ ИСТАКАО ВОДУ ИЗ СИСТЕМА: Станари зграде у Немањиној улици у Чачку у страху дочекују нову грејну сезону

В.Илић

22. 09. 2021. у 15:18

СТАНАРИ зграда у Немањиној улици, од броја 62 до 76, са зебњом ишчекују почетак нове грејне сезоне, јер проблем мистериозног нестанка воде из система за грејање, због чега су им радијатори у становима били хладни или млаки прошле сезоне, још није решен.

ЈОШ НЕПОЗНАТО КО ЈЕ ИСТАКАО ВОДУ ИЗ СИСТЕМА: Станари зграде у Немањиној улици у Чачку у страху дочекују нову грејну сезону

ФОТО: В.И.

Узрок пражњења система и даље није познат, па ће наредних дана управници зграда уз подршку радника из ЈКП “Грејање Чачак” обићи све станове, како би се установило да ли је било евентуалних злоупотреба од стране станара или се ради о квару унутар самих стамбених јединица.

Један од шест управника ових зграда Урош Беседић казао нам је да су станари у страху да поново неће имати квалитетно грејање, пошто проблем током лета није идентификован.

ФОТО: В.И.

- Кренућемо од стана до стана и проверавати све инсталације. Уколико неко од станара буде одбио да сарађује, односно не буде дозволио улазак у стан, тај ће постати сумњив. То ће бити довољно да против њега поднесемо кривичну пријаву, а потом ће тужилаштво ствар преузети у своје руке – казао нам је Беседић.

Да подсетимо, протекле грејне сезоне из система за грејање у овим зградама (укупно око 190 станова) појединим данима је нестајало и до кубик и по воде, па су радници “Грејања” морали да допуњују цеви.

Због тога су, посебно у становима на вишим спратовима, грејна тела била млака или потпуно хладна.

- Проверавали смо и покушавали да идентификујемо квар, нарочито на краку који води до саме зграде, пошто постоји крак који са подстанице иде и до оближњег вртића и неколико приватних кућа. Потпуно смо вентилима одвојили тај крак за зграде у Немањиној, и иако је систем био под притиском током лета нисмо уочили да вода нестаје, тако да претпостављамо да је неко код кога је постојао квар у стану или ко је истакао воду за неке друге потребе квар санирао или престао да врши противзакониту радњу – казао нам је Данко Ћаловић, директор ЈКП “Грејање Чачак”.

ФОТО: В.И.

- И поред тога, ми ћемо са управницима зграда обићи све станове како би се утврдило шта је узроковало нестанак воде из система и да спречимо поновни проблем због којег су поједини станари имали лоше грејање.

Ћаловић је додао да ће свим станарима који се буду обратили овом предузећу бити умањени рачуни за грејање за протеклу сезону.

Са друге стране, Ненад Оцокољић, дипл. машински инжењер, који је донедавно радио у ЈКП “Грејање” као технички директор, рекао нам је да је током лета пре свега требало проверити цеви које су невидљиве, односно под земљом, што није учињено.

Постоји неколико могућности узрока овог проблема, а један од њих, који би према мом мишљењу био најреалнији, је да су цеви под земљом дотрајале и да имају пукотину на којој вода истиче из система. Друга могућност је да је било злоупотреба од стране станара, који је топлу воду из система користио у друге сврхе, што је такође требало испитати – закључио је Оцокољић.

БОНУС ВИДЕО:

Исељење радника Трудбеника на Новом Београду

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)