ЛЕСКОВАЦ ДОМАЋИН „ЈОАКИМУ ВУЈИЋУ“: Све спремно за 57. Сусрете професионалних позоришта Србије

И. Митић

22. 09. 2021. у 15:09

НАКОН тријумфа лесковачког Народног позоришта на претходном Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Врању, када су освојили чак девет од 11 награда, овај театар је сада домаћин колегама из других градова наше земље.

ЛЕСКОВАЦ ДОМАЋИН „ЈОАКИМУ ВУЈИЋУ“: Све спремно за 57. Сусрете професионалних позоришта Србије

Фото НП Лесковац

У Лесковцу је претходни фестивал „Јоаким Вијућ“ одржан пре седам година, када је обележено пола века трајања ове манифестације.

Предстојећи 57. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, у четвртак увече, отвориће представа „Антигона“ рађена у копродукцији Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ и Народног позоришта Приштина, са седиштем у Грачаници. Софоклову трагедију адаптирао је и режирао Ненад Тодоровић, а позориште из Зајечара представиће се и представом „Ближи небу“, аутора и редитеља Жељка Хубача.

Фестивал ће трајати од 23. до 30. септембра. Другог дана фестивала публика ће моћи да види представу Златка Паковића „Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта и Културног центра из Новог Пазара. Следи копродукција краљевачког и шабачког позоришта „Трпеле“, у режији Александре Ковачевић.

Крушевачко позориште се потом представља комадом „Засада је све ок“ редитеља Снежане Тришић, а после Зајечараца и „Ближи небу“, у Лесковац стижу Нишлије са представом по тексту Марјана Тодоровића „Где смо оно стали“, коју је режирао Ненад Тодоровић. Лесковчани ће пред публику претпоследњег дана фестивала комадом „Сећање воде“ у режији Оље Ђорђевић.

У част награђених на затварању фестивала наступа Народно позориште Ужице представом „И то се зове љубав“ коју је режирала Ксенија Крњајски. Фестивал се одржава под слоганом „Гледамо се“, а све представе почињу у 20 часова.

- Само дан након што је у нашем граду затворен филмски отварамо позоришни фестивал. Драго ми је да је и наше позориште део укупних напора због којих се Лесковац све више препознаје као град културе и зато с правом и великим очекивањима конкуришемо за прву националну престонцу културе на конкурсу надлежног министарства – закључио је глумац Драган Божа Марјановић, директор Народног позоришта у Лесковцу.

 

НАДМЕТАЊЕ ЗА 11 НАГРАДА

Представе у селекцији Мирослава Микија Радоњића, директора Стеријиног позорја, оцењиваће жири који чине: глумица Даница Максимовић, сценограф Миодраг Табачки и редитељ Владимир Лазић. Модератор „Округлог стола критике“ биће Миливоје Млађеновић, а критичар фестивала је Наташа Гвозденовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)