ЊАРАДИЈУ СВЕТСКА НАГРАДА РУСИНА: Ликовњак из Врбаса први лауреат највећег националног признања Pro Arte Ruthenorum

З. Рајић

22. 09. 2021. у 06:15

ЛИКОВНИ уметник Владо Њаради из Врбаса први је добитник највеће националне награде за русинску уметност Pro Arte Ruthenorum, коју додељују Светско веће Русина, Фондација Федора Манајла и локална самоуправа града Вац у Мађарској.

ЊАРАДИЈУ СВЕТСКА НАГРАДА РУСИНА: Ликовњак из Врбаса први лауреат највећег националног признања Pro Arte Ruthenorum

ДОБИТНИК Владо Њаради прима награду, Фото Матица Русинска

Признање је установљено у помен на сликара и графичара Ивана Манајла, сина Федора Манајла, националног уметника Украјине.

Њарадија је за награду предложила Матица русинска (МР) у Србији, а уручена је протеклих дана на 16. светском конгресу Русина у Крењици у Пољској. Награду је у име добитника примио Ђуро Папуга, председник МР и члан Светског већа Русина за Србију, и предао је Њарадију по повратку из Пољске.

- Владо је самостално у земљи и иностранству излагао 57 пута, а колективно више од 700 пута. Награђиван је за сликарство, цртеж, графику, мејл-арт, графички дизајн и уметничку фотографију. Аутор је преко 30, углавном међународних уметничких пројеката, као и више инсталација, перформанса и сценографија - наведено је у предлогу МР.

БАШТИНА Слика из циклуса Карпатског мита, Фото СУЛУВ

Легати Њарадијевих дела налазе се у Музеју Козаре у Приједору (БиХ) и Српском културном центру "Свети Сава" у Суботици, а Дому здравља "Вељко Влаховић" у Врбасу поклонио је збирку слика, које красе зидове ове установе.

- Познати су циклуси његових радова везани за русинску културну баштину - "Карпатски мит", "Наслеђе", "Етно колажи" и "Атлантида", као и мапа графика "Карпатски мит", издата 2014. године, од којих се једна чува у Галерији Матице српске у Новом Саду, док су остале у колекцијама Националног савета Русина у Србији, музеја и приватних колекционара - истакао је Папуга.

Њаради каже да је изузетно почаствован наградом Pro Arte Ruthenorum, чији је циљ промоција русинске уметности у свету.

- Жеља ми је да се оснују галерија и музеј Русина, јер не постоје такве институције у Србији ни у једном месту где живе припадници русинске националне заједнице - рекао је Њаради.

ПРИЗНАЊЕ ДЕСЕТ ЗЕМАЉА

УМЕТНИК из Врбаса освојио је највише национално признање у конкуренцији представника 10 земаља, учесница Светског конгреса Русина (СКР). То су Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Србија, Хрватска, Румунија, Украјина, САД и Канада. СКР се одржава од 1991, сваке друге године, увек у другој земљи. У Србији, у Руском Крстуру, одржан је 1995. и 2009. године, а 2023. биће организован у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)