ГРАН-ПРИ ЗА ИВАНА ИКИЋА И „ОАЗУ“: Проглашењем победника завршен Интернационални фестивал филмске режије у Лесковцу

И. Митић

21. 09. 2021. у 15:20

ПРВУ награду 14. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE), која носи име прослављеног редитеља Живојина Жике Павловића, добио је Иван Икић за филм „Оаза“.

ГРАН-ПРИ ЗА ИВАНА ИКИЋА И „ОАЗУ“: Проглашењем победника завршен Интернационални фестивал филмске режије у Лесковцу

Фото: И. М.

Другонаграђени редитељ је Данило Шербеџија за режију филма „Тереза 37“, док је трећа награда припала Антоанети Аламат Кусијановић за њен дебитански филм „Мурина“ који је у Лесковцу доживео своју српску премијеру.

Специјалну награду фестивала добио је Срђан Драгојевић чији је филм „Небеса“ отворио овогодишњи фестивал. Жири, који су чинили редитељи Горан Марковић и Клемен Дворник као и глумац Марко Јанкетић, једногласно је одлучио и да Лани Барић додели награду за најбољу женску, док је Санди Павлин лауреат награде за најбољу мушку улогу. Лана је награду освојила својим остварењем у филму „Тереза 37“, а Павлин за улогу Бруна у филму „Сан Ремо“ Мирослава Мандића.

- И овогодишњи фестивал је показао да смо жељни добрих филмова.  Конкуренција је и док смо били заједно стварала квалитет и то једна од тековина овог фестивала, а сада је пред нама задатак да, када ова корона нестане, направимо својеврсни „Лесковачки филмски воз“ и да све ове филмове приближимо публици целог региона - рекао је редитељ Дарко Бајић, уметнички директор LIFFE.     

Публика је у главном такмичарском програму имала прилику да види 11 најзначајнијих играних филмова, насталих између два издања фестивала, у свим земаљама бивше Југославије. На програму је, у селекцији редитеља Бојана Вулетића, био и пулски победник - „Плави цвијет“ Зринка Огресте, „Жив човек“ Олега Новковића, потом филм „Застој“ у режији Винка Модерндорфера, „Чисто људски“ Игора Иванова и „Табија“ Игора Дрљаче, док је фестивал затворио филм Милутина Петровића „Нечиста крв – грех предака“.

Фото: И. М.

У селекцији „Студентки филм“ фестивал додељује признања са именом чувеног професора Радомира Баје Шарановића. Првонаграђена је Исидора Ратковић, са академије у Сарајеву, за филм „Зашто не заплешете“. Друга награда припала је Марији Лукач из Београда и њеном филму „Полица 21“, док је трећа награда отишла у Црну Гору и то Николи Вучинићу за режију филма „Велика достигнућа“.

Далибор Матанић награђен је за режију филма „Зора“ за који је речено да може да буде путоказ будућим ауторима чија ће се дела наћи у овој новоуведеној селекцији на LIFFE под називом „Дивљи филм“.  

                                            

ПРОГРАМ LIFFE У БИОСКОПИМА

Низ филмова који се годинама појављују на лесковачком фестивалу је пресек и слика кинематографије целог региона. Због тога организатори најављују иницијативу да програм ове филмске смотре наредних година постане „део јесењег репертоара независне мреже биоскопа који би се истовремено приказивао на подручју целе бивше Југославије“. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)