ИВАНУША ПОРУЧИО НЕПОВЕРЉИВИМА: "Вакцина је најбољи начин за заштиту"

Танјуг

21. 09. 2021. у 10:48

ШЕФ Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да дневно у Србији умре људи довољно за један аутобус и истакао да ако то није аларм, не зна шта ће друго "пробудити" људе.

ИВАНУША ПОРУЧИО НЕПОВЕРЉИВИМА: Вакцина је најбољи начин за заштиту

Фото Танјуг

Ивануша: Од ковида дневно умре аутобус људи

Гостујући на РТС-у, Ивануша је казао да је ситуација са вирусом корона веома озбиљна и да може да потраје.

Истакао је да се таква озбиљна ситуација очекивала и да се и пре лета знало да ће делта сој постати преовлађујући.

 - Знамо да се шири лакше, што значи да је агресивнији, узрокује тежи облик болести - каже Ивануша.

Напомиње да вирус различитом брзином пристиже и шири се по различитим државама.

 - Тренутно је преовлађујући у Србији, има велики број новооболелих, и може да потраје оваква ситуација као што смо видели у другим државама - каже директор Канцеларије СЗО.

Према његовим речима, постоји више разлога због којих се Србија сада нашла у овој ситуацији.

 - Видели смо и раније кад је почела пандемија, Србија је била изузетно учинковита у набавци различитих материјала, на крају и вакцина. Јако брзо се почело са вакцинацијом, била је међу водећим државама у свету по броју, односно проценту вакцинисаних људи. И то је било одлично и то данас штити. Ситуација у Србији би била пуно гора да није вакцинисано толико људи колико јесте - објашњава Ивануша.

Говорећи о разлозима због којих људи неће да се вакцинишу, напоменуо је да иначе, и код сезонског грипа, проценат вакцинисаних опада када се сагледа ситуација од запада и северозапада Европе ка југу и истоку.

 - Вероватно се ради о неком неповерењу. Ја још увек Србију видим као једну државу у транзицији, где људи не знају хоће ли, не би, да, не.... Не постоји то поверење. Ја сам увек говорио - ради се о стручном питању, вакцина је најбољи начин за заштиту. Људи сад размишљају - па што ако није безбедна, колико је учинковита, није испробана. Па како није испробана кад је у свету потрошено преко пет, шест милијарди доза вакцина - упитао је Ивануша.

Истиче да је само у Србији вакцинисано неких три милиона људи.

Ивануша каже да су у Енглеској направили анализу људи ко је умро у првих седам месеци ове године због ковида.

 - Отприлике један одсто међу тим умрлима било је вакцинисаних, већина њих у иначе изузетно лошем здравственом стању. Деведесет девет одсто било је невакцинисаних, толико о учинковитости - поручио је директор Канцеларије СЗО.

Навео је и да је анализа рађена у Америци показала да је 10 пута мањи ризик за болничко лечење ако сте вакцинисани у односу на то ако нисте.

Коментаришући то што неке државе попуштају мере, Ивануша је истакао да је реч о државама где је вакцинисано око 90 одсто људи, али да и у том случају попуштање мера носи са собом ризике и захтева да се прати ситуација.

Додао је да ни наредне године неће бити лако, ако се сагледа проценат вакцинације на глобалном нивоу.

Као приоритет у даљој борби против вируса корона издвојио је вакцинацију и мере које се примењују од почетка пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)