НА УЛИЦИ ЗБОГ ФАРМЕ: Житељи Темерина прешли на отворене протесте јер надлежни не реагују на њихове жалбе

З. Рајић

21. 09. 2021. у 07:53

ГРАЂАНИ Темерина су током викенда започели уличне протесте против загађења са фарме свиња у непосредној близини насеља, а на то су се, како истичу, одлучили зато што надлежни не реагују на њихова упозорења и жалбе на тровање воде, ваздуха и земљишта, које потиче од фирме у власништву аустријске компаније "Герлингер".

НА УЛИЦИ ЗБОГ ФАРМЕ: Житељи Темерина прешли на отворене протесте јер надлежни не реагују на њихове жалбе

ЈЕЗЕРО Дневно се са фарме излива 62.000 литара стајњака, Фото Н. Б.О.

Прво окупљање грађана, који су се придружили "Еколошкој иницијативи Темерин", било је на углу Партизанске и Улице Николе Тесле, одакле води пут ка рејону Иланџа, где је, према речима активисте Немање Обрадовића, животна средина дословно контаминирана нелегалним одлагањем течног свињског стајњака са фарме "Темерин аграр".

- Ова фарма од 2018. узгаја годишње 36.000 свиња на само 50 метара од кућа. Тај објекат не поседују ниједну врсту дозволе, одобрења или решења за изградњу или рад. Дневно се са фарме излива 62.000 литара отпадних вода у непосредној близини реке Јегричке и бунара из којих се пијаћом водом снабдевају житељи Темерина и Бачког Јарка - навео је Обрадовић.

Отпад са фарме одлаже се на лагуну (таложно поље), која је, према речима Обрадовића, направљена на државној парцели и претворена у језеро фекалија.

- Са лагуне, као и са фарме, шири се мирис амонијака, који посебно угрожава становнике Партизанске и улица Николе Тесле и Жарка Зрењанина. Они се буде и лежу у смраду, који се увукао у куће и зидове - предoчио је учесник протеста Иван Јуларић.

ПОЧЕТАК Окупљање због неиздрживог загађења, Фото Н. Б.О.

Лагуну је овог лета посетио др Кристијан Бравенц, аташе аустријске амбасаде у Београду, али су недуго потом Темеринци протестовали испред ове институције, незадовољни његовим извештајем.

- Аташе нас је известио да је "Герлингер" у потрази за новом локацијом за тов свиња, али је прећутао да је измештање фарме договорено пре више од годину дана споразумом менаџмента компаније и Општине Темерин. Да је било добре воље и искрене намере, фарма би већ била премештена - рекао је представник грађана Миленко Карлица.

ИСТЕКАО РОК

ЛОКАЛНА управа је јуну прошле године саопштила да је са директором "Темерин аграра" Владицом Младеновићем и руководиоцем свињогојске производње Миланом Граором постигнут договор да фарма напусти општину Темерин у року од шест месеци. Тај рок је, подсећају грађани, истекао крајем прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)