ЗАГАЂЕЊЕ ПРЕКО МЕРЕ: Званично потврђено оно чега су се мештани годинама прибојавали

З. РАШИЋ

21. 09. 2021. у 08:53

ОНО чега су се мештани Поповца, забринути за своје здравље, дуго прибојавали, сада је и званично потврђено.

ЗАГАЂЕЊЕ ПРЕКО МЕРЕ: Званично потврђено оно чега су се мештани годинама прибојавали

РЕЗУЛТАТИ Мерна станица за квалитет ваздуха, Фото З. Рашић

Агенција за заштиту животне средине објавила је годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Србији за прошлу годину, а према тим подацима, ваздух у овом селу сврстан је у трећу категорију. Квалитет ваздуха у Поповцу мери станица у државној мрежи, а трећа категорија значи да је ваздух прекомерно загађен. И то због присуства суспендованих честица ПМ10 које се таложе у плућима и могу да изазову обољења дисајних путева.

Владан Вугделија, дипломирани правник који ове параметре годинама прати, указује на податке по којима је мерна станица у Поповцу у току прошле године забележила чак 83 прекорачења дневне граничне вредности ових честица. А, дозвољено је само 35 прекорачења. Дневна граница износи 50 микрограма по метру кубном ваздуха, годишња граница је 40 и она је такође прекорачена.

- Како укупним емисијама ПМ10 највише доприносе индивидуална ложишта, обично је концентрација тог загађивача већа у грејној сезони. Међутим, у Поповцу је током лета средња вредност концентрације ових честица била већа него у зимском периоду, а тада је забележен и већи број дана са прекорачењем - напомиње Вугделија, те додаје да због тога посебну пажњу треба обратити на извор загађења.

Фото З. Рашић

Осим у Поповцу, на територији параћинске општине параметре квалитета ваздуха мери још једна државна станица и то у самом граду, али она не мери концентрацију суспендованих честица, због чега је ваздух у Параћину категорисан као чист. Из тог разлога, постављена је такозвана грађанска станица чија су мерења показала да је зимус не само долазило до прекорачења вредности ПМ10, већ су она у појединим моментима била чак 15-20 пута већа од дозвољених.

ЧАК 98 ПРЕКОРАЧЕЊА ДНЕВНЕ ВРЕДНОСТИ

ИЗУЗЕТНО забрињава податак да је у Поповцу ове године за непуних осам месеци регистровано чак 98 прекорачења дневне граничне вредности ПМ10. Од 26. августа ти подаци се више не могу пратити јер, како наводи Вугделија, по обавештењу Агенције за заштиту животне средине инструмент за детекцију суспендованих честица ПМ10 и ПМ25 тог дана је демонтиран ради обављања генералног сервиса. А према до тада измереним вредностима, средња овогодишња концентрација ПМ10 честица у Поповцу износи чак 51,1 микрограм по метру кубном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)