ЧИСТА ЗЕМЉА У ВРАЊУ: Избор из највеће ризнице будистичке уметности на свету

Д. Ристић

19. 09. 2021. у 17:40

У ВЕЛИКОЈ сали Галерије Народног музеја у Врању, у понедељак у 14:30 ће бити отворена изложба уметника из Кине под називом “Чиста земља”.

ЧИСТА ЗЕМЉА У ВРАЊУ: Избор из највеће ризнице будистичке уметности на свету

Фото: Промо

Изложбу ће отворити Радмила Влатковић, музејски саветник историчар уметности, директор Галерије ''Чедомир Крстић'' у Пироту, Ђо Ин Фонг Ивон, уметница из Кине и Маја Алексић, в.д. директора Народног музеја Врање.

Поставку чини избор верних репродукција са детаљима неких зидних слика из пећина Могао. Урезане у литицама изнад реке Даћуен, пећине Могао, југоисточно од оазе Дунхуанг, у данашњој провинцији Гансу у Кини, чине највећу, најбогатију и најдуже коришћену ризницу будистичке уметности на свету. Вековима је оаза Дунхуанг, близу које се Пут свиле рачвао на два крака према западу, уживала привилегију да буде релејна станица на којој се не тргује само робом, већ и идејама. Очуване 492 пећине садрже мурале на око 45.000 квадратних метара и више од 2.000 осликаних скулптура. Пећине Могао су уписане у листу светске баштине 1987. године.

Иизложбу “Чиста земља” организују Галерија ''Чедомир Крстић'' Пирот и Народни музеј Врање, захваљујући иницијативи и добронамерности госпође Ђи Ин Фонг Ивон, уметнице пореклом из Хонг Конга, а заинтересовани је могу погледати до 4. октобра.

БОНУС ВИДЕО:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)