ВЕЛИКЕ МУКЕ ЗБОГ КОМШИЈА: Мештани куршумлијског села Ђаке жале се да им туђа стока упада у имања

Д. ЗЕЧЕВИЋ

20. 09. 2021. у 07:12

СВИМА редом смо се жалили. И локалној самоуправи и полицији, инспекцији, суду... Остали су нам још новинари.

ВЕЛИКЕ МУКЕ ЗБОГ КОМШИЈА: Мештани куршумлијског села Ђаке жале се да им туђа стока упада у имања

ШТЕТА Вучинић показује уништене усеве, Фото Д. З.

Тим речима дочекује нас неколико житеља куршумлијског села Ђаке, које се налази на брду изад Ђавоље вароши. До раштрканих кућа на падинама брда, долази се макадамом.

Петнаестак настањених домаћинстава у селу бави се претежно пољопривредом и сточарством јер, кажу, другог избора немају.

- Овде сам се родио, ту ми је очева кућа. Проблем у овом селу су два човека, отац и син чија нам стока, свиње и краве уништавају све усеве. Ето ја сам у дворишту имао засаде кајсије које су ми уништиле њихове краве. Био сам принуђен да издвојим знатну суму новца да оградим двориште. Ево и башту испод куће су ми уништиле његове свиње - прича Милија Вучинић (62).

Каже да је спорни комшија Радивоје Максимовић и да живи са сином Душаном, док Зоран Тијанић пензионер из Ђака додаје да Максимовићи имају најмање 50 свиња и више од 30 крава.

- Они сасвим сигурно не знају ни колико имају стоке. Животиње су у чопорима и не везују се ни зими ни лети. Једноставно, стока није ограђена и она у потрази за храном уништава све усеве. Ето једном комшији који је засадио 80 килограма семенског кромпира није пронашао ниједан. Сада мора да купује на пијаци - прича Тијанић.

НЕГИРА Максимовић тврди да је у питању завист, Фото Д. З.

Мештани су огорчени на своје комшије, а неки су поднели и приватне пријаве при чему су добили спор, али то није променило ситуацију на терену.

- Овде код нас би вештак требало да борави свакодневно. Јер пре подне у наше баште и дворишта "дођу" краве, по подне свиње, тако да је немогуће судити се - додају мештани.

Он је такав човек, кажу, да може само да их изазове да се потуку а они то не желе.

- Последње што смо урадили, агажовали смо адвоката који је послао допис Министарству пољопривреде, ветеринару али и од тога нема помоћи - додаје Вучинић.

А Душан Максимовић, спорни комшија, којег затичемо у дворишту испред куће, каже да има 36 хетара имања и тврди да има далеко мање стоке него што то кажу његови суседи.

- Све је то завист и љубомора - тврди Душан Максимовић и каже да о својој стоци брине у дворишту, односно да има 16 крава и четири свиње и прасиће и да бројка коју спомињу његови комшије није тачна.

НЕ ВРЕДИ НИ ПОЛИЦИЈА

И док објашњавају да Максимовићи чувају полудивље животиње и да поседују најмање 80 пријава код полиције, али да ништа не помаже, мештани Ђака истичу да не могу ни да преброје стоку коју они поседују.

- Када полиција дође, они дају изјаву да нису његове свиње или краве, а када смо хтели да тражимо преко ловачког друштва да на неки начин укротимо те животиње, они потом кажу како су то његове и да не смемо да их дирамо - поручују комшије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)