ДУАЛНО КОД ''ТАЈЕРСА'': Будући мехатроничари и гумари на подручју Пирота не морају да брину за посао

В. ЋИРИЋ

20. 09. 2021. у 19:02

БУДУЋИ мехатроничари и средњошколци који се школују као техничари за полимере, у пиротској Техничкој и Средњој стручној школи, не морају да брину за посао.

ДУАЛНО КОД ТАЈЕРСА: Будући мехатроничари и гумари на подручју Пирота не морају да брину за посао

ПОГОНИ Из круга фабрике, Фото В. Ћирић

Поменуте две образовне установе ових дана потписале су уговоре о дуалном образовању са престижном француском компанијом "Мишлен", тачније са њихвом пиротском фирмом "Тигар тајерс", у којој се производе гуме за аутомобиле. Ђаци ће у погонима француске и светске гумарске империје обављати део праксе и на тај начин овладати најсавременијим техонологијама које се у овој врсти производње мењају преко ноћи.

- Компанија "Тигар тајерс" је организовала интервјуе са 30 ученика и одбрала 15, са смера техничар мехатронике, који ће на крају друге године имати такозвану блок наставу од 90 часова. То значи, да ће ђаци имати прилике да се упознају са последњим достигнућима у пнеуматици, хидраулици и програмирању и да на пракси заједно раде са стручњацима "Тигра". Овај уговор је и нека врста препоруке која повећава рејтниг школе - каже Милан Божић, директор Техничке школе.

Његов колега из Средње стручна школе Драгослав Манчић додаје да су уговори о дуалном образовању резултат дугогодишњег обостраног настојања на увођењу оваквог вида наставе. Интерес школе је чвршће повезивање са престижном компанијом и повећање интересовања код ученика за занимање техничар за полимере. Из ове школе ће праксу у "Тајерсу" обављати 30 ученика.

Фото В. Ћирић

Менаџмент познате фирме је такође задовољан потписаним уговорима о дуалном образовању. Милена Тошић, финансијски директор, каже да је образовање у "Тајерсу" одувек имало посебно место и да ће ђаци имати прилике да се упознају са најсавременијим технологијама у преради гуме.

Зоран Костић, директор људских ресурса наглашава да ће ђаци стећи сазнања о индустријској и безбедносној култури неопходној за рад у компанији "Тајерс". Такође, инжењери ове фирме ће имати прилику да учествују у креирању наставног програма и да размењују техничка знања и искуства у припреми кадрова потребних компанији.

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ИЗВОЗНИК

ИНАЧЕ, у овој компанији ради око 5.000 радника, један је од највећих српских извозника, а запослење у њој је међу Пироћанцима више него пожељно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)