СВЕЧАНОСТ У НЕГОТИНУ: Затворени 55. “Мокрањчеви дани”

С.М.Јовановић

18. 09. 2021. у 19:16

КОНЦЕРТОМ Гудачког ансамбла Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 55. “Мокрањчеви дани” .

СВЕЧАНОСТ У НЕГОТИНУ: Затворени 55. “Мокрањчеви дани”

Фото: С.М.Јовановић

Маестро Суђић одлучио се да у завршници неготинских музичких свечаности у част Мокрањца изведе Шостаковичеву “Камерну симфонију” као и Шчедринову “Кармен свиту”.

-Овај концерт није био декоративног програма, односно није био музикотерапија само него у правом смислу музика високог нивоа код нас, која захтева понирање, преиспитивање, сукоб са сопственим смислом, животом и смрти. Реакција је показала колико Неготин и фестивал имају публику која заиста разуме високу уметност и мени је изузетно драго што су препознали све оне људске, праве емоције које смо покушавали да пренесемо, емоције историје цивилизације, историје смисла и историје људи - каже диригент и уметнички руководилац Хора и Симфонијског оркестра РТС, Бојан Суђић наводећи да им је “Неготин друга кућа и да су ансамбли РТС нераздвојни од самог фестивала”.

Управо је овај програм, истакла је др Соња Маринковић, селекторка фестивала, одраз свега „проживљеног у последњих годину и по дана“, па је и Шчедринова „Кармен свита“ посвећена његовој животној сапутници Маји Плицескаји, „музика која толико има духа, креативности, радости”.

ПОЧАСНИЦА

Свечаност затварања Фестивала традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима и пријатељима Фестивала. Једна од “Почасница” припала је и "Вечерњим новостима" као медијском партнеру јубиларних 55. "Мокрањчевих дана".

-Хајде нека та радост буде симбол свих наших будућих радости и да мислимо с вером да ће неки нови Фестивал доћи у неким биљим временима. Памтимо овај који је био толико специфичан, који се одвијао са толико ризика, толико храбрости. Али, ето били смо храбри и желим да честитам свима који су тај фестивал изнели, музичарима, Дому културе „Стеван Мокрањац“, Општини Неготин. Било је потребно много храбрости, воље, снаге, а снаге мало имамо. А можда смо, уствари моћни, јер ми смо сви духовна деца Стевана Мокрањца. Нека нам буду срећни  56. “Мокрањчеви дани -  поручила је др Соња Маринковић.

Фестивал је затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин захваливши се  пријатељима фестивала, спонзорима и медијима на „помоћи и истрајности које обезбеђују трајност фестивала“.

-Није било лако организовати велики број програма, уз отказивања и мере које су се морале спровести због тренутне епидемијске ситуације изазване корона вирусом, али успели смо. 55. Фестивал обележили су успешни наступи уметника који се, чини ми се, сваким својим појављивањем, јаче везују за родни Мокрањчев град. И то је нешто што нас Неготинце изузетно радује. Хвала вам што сте дали део себе како би „Мокрањчеви дани“ протекли у најбољем могућем реду– истакао је Величковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)