СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88. међународни пољопривредни сајам (ФОТО)

З. ГРУМИЋ

18. 09. 2021. у 17:13

ПОСЛЕ скоро двогодишње паузе настале због пандемије ковид 19, у Новом Саду је данас на традиционалан начин почео 88. међународни пољопривредни сајам на којем ће током седмодневног трајања своје производе, услуге и друге потенцијале представити произвођачи и компаније из 17 земаља света.

СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88. међународни пољопривредни сајам (ФОТО)

Фото: Н.Карлић

Отварајући једну од најзначајнијих манифестација те врсте у Европи, којој је ове године земља партнер Чешка Република, министарка трговине, туризма и телекомуникација  Татјана Матић је истакла да је успешно организовање овог сајма у условима пандемије, доказ да живот мора да се настави и да, живећи с ковидом морамо да развијамо нашу привреду.

- Србија ће, сигурна сам, ових дана бити центар региона када је реч о пољопривреди и прерађивачкој индустрији, које су од изузетног значаја за раст нашег бруто домаћег производа – рекла је министарка Матић на свечаном отварању сајамских приредби које ће, како је навела, у халама и на отвореним сајамским просторима окупити више од 800 излагача.

Изразивши наду да ће и ова значајна међународна привредна манифестација довести у Србију многе компаније, неке и као инвеститоре, министарка Матић је додала да је сајам изузетна прилика да се наши пољопривредници на лицу места упознају са најновијим трендовима и технологијама у производњи.

Неке од тих решења представиће и 13 чешких фирми које, као излагачи наступају на штанду земље партнера пољопривредног сајма.

- Република Чешка препознаје простор Западног Балкана, поготово Србију, као веома значајне за сарадњу у привреди и посебно у пољопривреди. Србија нуди велике могућности за чешке инвестиције – поручио је амбасадор Чешке у нашој земљи Томаж Кухта.

Присутне на свечаности у аули Новосадског сајма  поздравио је и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, истакавши да и овај сајам показује колико је Србија економски ојачала у последњих неколико година.

- Србија је највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и највећи инвеститор. Јака Србија је гарант опстанка Републике Српске – поручио је Вишковић.

На свечаном отварању 88. међународног пољопривредног сајма, 53. међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије, поруке добродошлице и подршке упутили су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, заменик градоначелника Милан Ђурић и Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма.

На отвореном сајамском простору и у халама приређене су богате изложбе пољопривредне механизације, стоке и сточних генетских потенцијала, органских производа и оних са ознаком географског порекла и ознаком „Српски квалитет“... - Биће одржани и многи стручни скупови и програми забавног карактера - додају организатори.

Вакцинисани посетиоци приликом уласка показују потврду о вакцинацији а они који нису вакцинисани моћи ће да уђу у круг сајма уз потврду о прележаном ковиду 19, негативан пи -си-ар тест или негативан антигенски тест.

- Обезбедили смо, у сарадњи са градом, брзе антигенске тестове који су урачунати у цену улазнице. Тестирање се обавља приликом уласка у сајамски круг а та процедура не траје дуже од десетак минута – кажу на Новосадском сајму.

Капије сајма биће за посетиоце отворене до 24. септембра, од девет до 19 часова. Појединачне улазнице коштају 600 динара а колективне 400 динара. За пензионере, децу од седам до 12 година, као и за ђаке и студенте у колективним посетама карта кошта 250 динара.

БОНУС ВИДЕО:

ПОЛИЦАЈЦИ У СЕДЛИМА: Екипа "Новости" у посети коњичкој јединици МУП-а Србије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)