СТИЖЕ “ЦВЕТ СРПСКЕ ПАМЕТИ”: ВЕЛИКО МАТЕМАТИЧКО САБОРОВАЊЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ

В.Митрић

18. 09. 2021. у 11:31

- МАТЕМАТИЧКИ факултет Универзитета у Београду и Математички институт Српске академије наука, у сарадњи са другим високошколским, научноистраживачким и другим институцијама, организују 48. Међународни симпозијум о операционим истраживањима SYM-OP-IS 2021 - каже за “Новости” професор др Зорица Станимировић са Математичког факултета, председница Организационог одбора симпозијум и чланица његовог Програмског савета.

СТИЖЕ “ЦВЕТ СРПСКЕ ПАМЕТИ”: ВЕЛИКО МАТЕМАТИЧКО САБОРОВАЊЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ

ФОТО: В.Митрић

Симпозијум ће бити одржан од 20. до 23. септембра 2021. у хотелу Ројал Спа у Бањи Ковиљачи.

-Први SYM-OP-IS одржан је 1974. и од тада до данас негује се традиција окупљања истраживача, представника привреде и стручњака из области операционих истраживања - прича ова угледна професорка, рођена у лозничком крају, где је, пре три године понела и највише локално признање - Повељу града.

- Циљеви Симпозијума су размена научних и стручних информација, искустава и излагање нових резултата у развоју и примени метода, модела и техника операционих истраживања. Сваке године, SYM-OP-IS окупи велики број научника и стручњака који се баве променама операционих истраживања у разним областима, као што су финансије и банкарство, транспорт, телекомуникације, логистика, теорија игара, управљање производњом, управљање ризицима.

Ове године, организатори SYM-OP-IS-а су Математички факултет Универзитета у Београду и Математички институт САНУ,у сарадњи са бројним  научноистраживачким и другим институцијама и удружењима (Факултет организационих наука, Војска Србије, Министарство одбране, Саобраћајни факултет, Институт Михаило Пупин, Економски факултет, Рударско-геолошки факултет, Министарство просвете науке и технолошког развоја).

Симпозијум се састоји од пленарних предавања и бројних секција кроз

које се подстиче размена између различитих области оптимизације, науке и индустрије и омогућава синтеза теоријског и практичног знања из операционих истраживања.

Није без разлога овај велики скуп,умних глава нашег рода баш у Вуковом крају и крају великог српског математичара др Милорада Бертолинија,јер град Лозница, на челу са градоначелником Видојем Петровићем, је познат по томе што посебну пажњу поклања образовању и подржава научноистраживачке активности.

-Граду Лозница је велика част што је за овако важан скуп цвета српског знања, образовања, науке и памети одабран наш крај, који ће то, као и увек, знати да цени - каже Петровић.

-Поносни смо и на нашу професорку Зорицу Станимировић, али и на све њене колеге, из свих крајева Србије, који су максимално посвећени науци, образовању нових генерација, али и свеукупном прогресу друштва кроз свој предан научни рад.

На скупу ком ће председавати професор др Зорица Станимировић, уводну реч ће имати професор Програмског одбора, професор др Милан Дражић, затим декан МФ професор Зоран Ракић, др Ђорђе Баралић, помоћник директора МИ САНУ, градоначелник Лознице Видоје Петровић, Владан Красавац, начелник Мачванског округа, др Жељко Јовић,вицегувернер НБС, као и добитници повеље симпозијума професори Ненад Младеновић и Драган Урошевић.

БОНУС ВИДЕО:

Краљева чесма: Место у Лисичјем потоку заборављено од јавности чека онову и уређење

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)