ОТВАРА СЕ ДЕЧИЈА КОВИД АМБУЛАНТА: Епидемиoлошка ситуација у Лесковцу прешла у ванредну, короном заражено све више најмлађих

И. МИТИЋ

17. 09. 2021. у 20:24

ЧЛАНОВИ градског Штаба за ванредне ситуације оценили су да је епидемиолошка ситуација у Лесковцу прешла у ванредну, а због све већег броја заражене деце одлучено је да се отвори посебна ковид амбуланта која ће бити намењена најмлађим пацијентима.

ОТВАРА СЕ ДЕЧИЈА КОВИД АМБУЛАНТА: Епидемиoлошка ситуација у Лесковцу прешла у ванредну, короном заражено све више најмлађих

Фото: И. Митић

Према подацима лесковачког Завода за јавно здравље(ЗЗЈЗ) у Јабланичком округу, само у последња два дана, од вируса корона оболело је 770 људи, а од тог броја 471 пацијент је из града на Ветерници.

У последње две седмице на територији округа потврђено је 1842 случаја инфекције, а у Лесковцу 1225. Највећи број заражених регистрован је у породичним кластерима, али и у великим колективима.

Вршилац дужности директора лесковачког ЗЗЈЗ др Иван Соколовић је рекао да од почетка епидемије највећи број заражених има фабрика „Аптив“ где је инфекција потврђена код 675 радника. У „Јури“ су регистрована 423 оболела, док опаки вирус није заобишао ни Установу за одрасле и старије где за сада има 97 заражених особа.

Вирус се све више и брже шири и у лесковачким школама. Тако је на подручју округа, од почетка школске године, регистровано 437 заражених ученика што представља чак 39 одсто пријављених случајева од почетка епидемије.

ВАКЦИНА

На подручју Лесковца вакцинисана је половина становништва, а због тога стручњаци указују на чињеницу да невакцинисани грађани доприносе опстанку и ширењу вируса. Зато се апеловало на њих „да схвате да праве проблем укупној популацији, а посебно онима који, из здравствених разлога не могу да приме вакцину“.

У последња четири дана оболела су 222 ђака, а у минула два дана 114. Према речима епидемиолога највише оболелих је узраста од 15 до 19 година, али се бележи раст и код деце у основним школама као и у предшколским установама.

Због тога је градски Штаб за ванредне ситуације одлучио да се у Дечијем диспанзеру, у просторијама „спортске медицине“, отвори ковид амбуланта за пацијенте предшколског и школског узраста.

Без обзира на поражавајуће податке, основе школе настављају са редовним радом, а од понедељка ступа на снагу решење према коме одељење прелази на онлајн наставу ако се у њему региструје троје и више заражене деце. Како је раније саопштено, ученици свих лесковачких средњих школа прелазе на „други модел“ односно на комбиновану наставу.

Градоначелник Горан Цветановић је рекао да су школе опремљене свим неопходним дезинфекционим средствима уз оцену да „поштују прописане мере у оквиру стратегије ублажавања ризика од трансмисије вируса“. Он је подсетио да је кључна доследна и исправна употреба маски, одржавање физичке дистанце, хигијена руку, редовно чишћење и дезинфекција простора и сарадња школа са надлежном здравственом службом.

Због раста броја пацијената којима је неопходно болничко лечење, поред инфективног и грудног одељења, од данас је у ковид систему и физикална медицина, а од понедељка се очекује да се Ковид болница прошири и на одељења зависности и психијатрије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)