"АЈВАРУША" БАШ ПАПРЕНА: Тегла домаће зимнице кошта најмање 500 динара

В. Ћирић

18. 09. 2021. у 08:15

ПОНУДА поврћа и воћа на пиротској зеленој пијаци у Тијабари, у сезони спремања зимнице, ове године знатно је скромија него прошле јесени, па отуда и веће цене.

АЈВАРУША БАШ ПАПРЕНА: Тегла домаће зимнице кошта најмање 500 динара

Фото В. Ћирић

Разлика се осећа нарочито у две кључне намирнице која се највише и користе за спремање туршије, а то су паприка и парадајз. Ретки произвођачи из околних села овакву ситуацију објашњавају лошом годином и тражњом која упркос свему не јењава, док препродавци кажу да разлика у ценама и није тако драстична.

- Прошле године си за 12 динара по комаду или око 100 динара за килограм могао да купиш првокласну паприку за ајвар, док је ове године скупља бар пет динара по комаду, па отуда цена једне паприке и до 17 динара. Наравно, има и за десет, али је квалитет много слабији, па је за килограм једног ајвара који стане у теглу од 700 грама потребно много више паприке него иначе. По овим ценама тегла ајвара направљеног код куће кошта бар 500 динара, не рачунајући мукотрпан рад око њега. Иста је ситуација и са парадајзом. Прошле године је првокласни, сочан парадајз могао да се купи по цени од 80 динара, сада је од 120 динара за обичан црвени до чак 180 по килограму за розе парадајз. Ове две намирнице су најважније за спремање зимнице и највише се користе, што значи да ће припрема зимнице ове сезоне бити бар за 30 до 40 одсто скупља, него прошле јесени - објашњава Љиљана Манић, домаћица која додаје да ће управо због цена бити мање зимнице.

На већ поменутој, јединој пијаци у Пироту, мање је продаваца из околине Лесковца и Властонинца или из околине Ниша. Упућени кажу да је сезона за поврће и воће била изузетно лоша због дуготрајне суше. Онај ко није наводњавао нема чему да се нада.

Када је реч о осталим намирницама, цена карфоиола, на пример, износи око 300 динара за килограм, кромпира између 60 и 80, исто толико коштају и шљиве, шаргарепа око 60 динара, бели лук вреди 400 динара за килограм, патлиџан је између 80 и 100 динара.

Нектарине и брескве су око 150 динара, док је килограм стоног грожђа око 150 динара.

ЗИМНИЦА И У ЈАДРУ ЈЕФТИНИЈа У РАДЊИ

ЗБОГ суше, род паприке у Јадру је неупоредиво лошији него лане, нису уопште цветале кад је било време, а мало вајде је било и од наводњавања, кажу домаћини и стручњаци. Због тога је, у радњама и на пијаци, цена тог поврћа висока и креће се чак од 160 до 200 динара за оне који хоће да је бирају. У џачићима је ризична куповина, јер продавци, обично накупци, стављају велики левак и споља стављају добре паприке, а иза њих лошије.

- Зимницу, ипак, остављамо, али мање него лане, али ће нам бити довољно - причају нам домаћице из Руњана, код Лознице, Мира Поповић и Марица Митић, које остављају паприку "за тегле" и за печење и одлагање у замрзиваче. За ајвар је све мање интересовања, јер исплати се више да се купи у радњи. В. М.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)