РАЗМЕНОМ ДО НОВИХ ЗНАЊА: Зрењанин добија Центар за студенте, ученике и младе из суседне Мађарске (ФОТО)

Б. ГРУЈИЋ

16. 09. 2021. у 19:56

МЕЂУНАРОДНИ ИПА пројекат “СКОЛАР - СМЕ”, у оквиру којег ће у Зрењанину бити отворен Студентски центар за ученике, студенте и младе из Мађарске, спроводи се кроз партнерство Зрењанина и мађарског пограничног градића, познате бање Морахалом.

РАЗМЕНОМ ДО НОВИХ ЗНАЊА: Зрењанин добија Центар за студенте, ученике и младе из суседне Мађарске (ФОТО)

Фото: Град Зрењанин

Циљ сарадње је да се створи заједнички програм размене искустава за стипендирање младих који ће своје школарине реализовати у другој земљи, у компанијама у којима могу да стекну искуство и знање и успоставе радне везе.

Тренутно је у Пупиновој улици у центру Зрењанина у току реконструкција објекта за смештај ученика, студената и младих из Мађарске, који ће проћи кроз програм стипендирања и размена знања и искустава.

Град Морахалом је носилац овог занимљивог пројекта, у којем Зрењанин, пројектни партнер, обезбеђује простор у којем би, најмање шест месеци током године, боравило 17 студената из Мађарске, док ће истовремено у Морахалому бити изграђен студентски хостел у којем би адекватно било смештено 17 студената, ученика и младих који пролазе кроз програм стипендирања.

34 СТИПЕНДИЈЕ

СТУДЕНТИ из Мађарске и Србије, имаће годишње 17 стипендија, укупно 34, а боравиће у два нова овјекта за смештај студената у Зрењанину и Морахалому.

- Циљ нам је да младе људе из Зрењанина доведемо у Морахалом, а наши да дођу овде, како би учили и стекли нова знања. За нас је омладина велико богаство, они су гаранција наше садашњости, али и будућности - нагласио је приликом обиласка радова у Пупиновој улици Кристи Иштван, заменик градоначелника Морахалома.

Предности за студенте који су у програму стипендирања, односе се на стицање професионалних искуства, веза, учење процеса компанија из друге земље, склапање нових пријатељстава, упзнавање културе и обичаја једног народа.

УКУПНО 882 ХИЉАДЕ ЕВРА

УКУПАН буџет пројекта је 882.352 евра, град Зрењанин обезбеђује половину 436.176 евра, од чега се из ИПА финансира 370.749 евра.

- Уз даљи развој међународне сарадње, граду Зрењанину након пројекта, остаје обновљен и у потпуности опремљен објекат који је у завршној фази реконструкције - нагласио је Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)