ПЛОДНЕ ОРАНИЦЕ БИЋЕ САЧУВАНЕ: Епилог састанка руководства града Чачка са представницима Коридора Србије

В. ИЛИЋ

16. 09. 2021. у 18:54

УКИДАЈУ се сва планирана одлагалишта материјала у укупној површини од 121 хектар на траси будућег Моравског коридора - „Сектор 3 – Прељина - Адрани“, тј. у месним заједницама Прељина, Коњевићи, Љубићка Балуга, Станчићи, Мојсиње, Доња Горевница, Мрчајевци и Катрга.

ПЛОДНЕ ОРАНИЦЕ БИЋЕ САЧУВАНЕ: Епилог састанка руководства града Чачка са представницима Коридора Србије

Фото: ГУ Чачак

Ова одлагалишта биће премештена у простор између регулисаног корита Западне Мораве и ауто – пута, пре свега у неприступачан и девастиран појас између старог и новог корита Мораве. На новим локацијама земљиште је значајно лошијег квалитета, а укупна површина новопланираних одлагалишта материјала износиће 84 хектара. На овај начин биће сачувано 37 хектара плодних ораница на територији нашег града дуж Моравског коридора.

Ово је закључено након састанка градских челника са инвеститором, односно предузећем „Коридори Србије“, а чији је циљ био да се размотре захтеви грађана који су власници пољопривредног земљишта које је предмет експропријације, а који су изразили незадовољство одузимањем плодног земљишта које они деценијама уназад обрађују и од кога живе.

- Сва пројектована изворишта материјала, која су неопходна за изградњу насипа ауто-пута, биће појединачно анализирана на основу изјава грађана о сагласности са поступком експропријације. На планираним извориштима материјала, где грађани буду у великом проценту указали да нису сагласни са експропријацијом, тражиће се адекватно алтернативно решење и то ће бити тема наредног састанка са представницима предузећа „Коридори Србије“ - рекао нам је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, који је, како истиче, у свакодневном контакту са председницима Савета месних заједница и одборницима Скупштине града са овог подручја, као легитимним представницима грађана који живе и раде на овом подручју. - Током радова на изградњи деонице ауто-пута Прељина – Паковраће, небројено пута смо доказали да смо увек уз наше суграђане и да смо највећи број изазова са којима смо се суочили током извођења радова, успешно решили, што потврђује чињеница да на деоници од Прељине до Паковраћа нема грађана који су остали незадовољни. Решавање проблема са којим су суочени мештани Паковраћа је у току и свакодневно се тиме бавимо. За све нас које су грађани изабрали да водимо овај град, ово је јако значајна тема и не смемо дозволити да се њоме баве нестручни, политички острашћени и самозвани представници грађана, који свакодневно износе нетачне, половичне и злонамерне тврдње.

Он је додао да не стоје изјаве појединих грађана да се ради о “срамном одузимању земље”, већ се, како је нагласио, врши прибављање земљишта уз накнаду према Закону о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројекта изградње инфраструктурног коридора ауто - пута Е-761, деоница „Појате - Прељина“. Тодоровић је казао да је траса ауто - пута са припадајућим објектима, који су у непосредној вези са изградњом ауто – пута, предвиђена Просторним планом подручја посебне намене овог инфраструктурног коридора.

- Саме локације за изворишта материјала или одлагање вишка земљаног материјала одређују се на основу геотехничких испитивања и међународних прописа који уређују заштиту животне средине и биодиверзитета. Код оваквог стања није могуће да било који појединац одређује појединачне локације, с обзиром на то да се оне утврђују на нивоу потреба целог инфраструктурног коридора – објаснио је Тодоровић и закључио: - Када је у питању тврдња да се земљиште „узима по мизерној цени“, чињеница је да се поступци накнаде воде на начин прописан Законом о експропијацији у управном и ванпарничном судском поступку и сигурни смо да ће власници, по њиховом окончању, бити задовољни постигнутом накнадом. Захтеви да се грађанима вредности земљишта исплаћују по „будућој вредности земљишта“, у најмању руку су неозбиљни, а свакако правним процедурама нису предвиђени.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)