КИКИНДА СЛАВИ РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: У суботу "Мамутфест" (ФОТО)

Р. Шегрт

16. 09. 2021. у 17:11

НАРОДНИ музеј у Кикинди у суботу ће организовати манифестацију “Мамутфест”, која је, како истичу, намењена деци и породици.

КИКИНДА СЛАВИ РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: У суботу Мамутфест (ФОТО)

Фото: Р. Ш.

Ово је 15. година како се организује програм за најмлађе, али се уједно слави и рођендан мамутице Кике, која је пре 25. гдоина “рођена” из глине, када су њене кости пронађене у глинокопу фабрике “Тоза Марковић”.

Већи део програма, превасходно едукативног и интерактивног, биће одржан у дворишту, а само део у просторијама Народног музеја, уз све мере заштите од корона вируса.

- Програм ће трајати од 10 до 20 сати и сатављен је из два дела, једна чине радионице, а други су садржаји који ће приредити гостујући музеји. Музеј савремене умјетности из бања Луке представиће сликовницу “Тајни живот музеја”. У радионици “Базар музеја и идеја” представиће се десет музеја из Србије и Бања Луке. Биће приказан антички накит, начин одевања у средњем веку, спортске активности и друго – најављено је из Народног музеја у Кикинди.

Две изложбе издвајају као посебно занимљиве: "Интелигенција биљака" Центра за промоцију науке и изложбу илустрација "Савремени српски илустратори књига за децу" коју поставља Банатски културни центар из Новог Милошева, којом ће бити означено свечано отварање "Ммаутфеста". Биће представљени и радови деце пристигли на конкурс ликовни конкурс "У друштву са мамутом".

ЈЕДИНСТВЕНО ОТКРИЋЕ

Пре 25 година, приликом експлоатације глине фабрици “Тоза Марковић”, случајно је откривен џиновски скелет мамута. Било је то јединствено откриће, јер је један од најочуванијих у Европи, са скоро 90 одсто коштане масе. Старост му је процењена на више од 500.000 година. Заостајући за остатком крда, у глини се заглавила болесна женка, стара око 64 године. Са кожом и месом тежила је око седам тона. Имала је једно младунче. Била је висока око 4,7 а дуга око седам метара. Само кљове дуге су око 3,5 метра. Десет година од проналска добила је име „Кика”. У дворишту Народног музеја налази се реплика оригиналног скелета мамута, а приодне кости налазе у специјалној витрини музеја.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)