МОСТАРАЦ НАЈАВИЛА: Пријепоље домаћин прославе Дана европске баштине у Србији

А.Ровчанин

13. 09. 2021. у 21:18

ЦЕНТРАЛНА прослава Дана европске баштине у Србији, биће одржана у Пријепољу 1. октобра, на којој ће гости бити министарка Маја Гојковић са помоћницима и сарадницима, директори важних културних институција, амбасадори, као и радници у култури из других градова Србије, најавила је директорка пријепољског Дома културе Адмира Мостарац.

МОСТАРАЦ НАЈАВИЛА: Пријепоље домаћин прославе Дана европске баштине у Србији

Фото: А.Ровчанин

Дани европске баштине су програм Савета Европе и Европске Комисије који се у Србији организују од 2002. године, а од 2003. године под покровитељством Министарства културе и информисања, од када је наша земља приступила Савету Европе.

- Министарство културе и информисања, као координатор овог програма на националном нивоу, објављује тему за текућу годину, којом ће програм бити обележен у Србији. Сваке године, избором друге теме којом се обележава ова манифестација, ставља се у фокус одређена врста наслеђа и проблематика која га прати. Овогодишња тема, прихваћена на нивоу целе Европе, а којој смо се и ми прикључили је "Културно наслеђе за све -  Алл инцлусиве" – навела је директорка Мостарац.

Дани европске баштине су у својој основи увек имали инклузивност, а догађаји и активности који се одржавају у 50 земаља славили су не само заједничко наслеђе већ и поштовање различитости. Истраживање богатог мозаика култура у Европи промовише поверење и разумевање, подстиче већу толеранцију и промовише размишљање изван националних граница.

БОНУС ВИДЕО - Најбољи су кадрови иза сцене - снимање филма о Томи Здравковићу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)