"БОЛДЕР ФЕСТ" У ВРШЦУ: Атрактивно пењање по стенама на Вршачким планинама одушевило такмичаре и посетиоце

Ј. Ј. БАЉАК

13. 09. 2021. у 19:32

КЛУБ екстремних спортова „Изазов“ из Вршца овог викенда организовао је седми „Болдер фест“ – јединствено такмичење у Србији у слободном пењању по стенама.

БОЛДЕР ФЕСТ У ВРШЦУ: Атрактивно пењање по стенама на Вршачким планинама одушевило такмичаре и посетиоце

Фото: Ј. Ј. Баљак

На специфичним стенама, које се налазе у шумици у близини просторија клуба на Вршачком брегу, надметало се 36 такмичара из целе Србије, међу којима је било и десеторо деце. Епидемиолошка ситуација утицала је на то да их ове године буде знатно мање него иначе, као и на то што су изостали учесници из иностранства, али позитивне енергије није мањкало.

- Наше такмичење је популарно и специфично због природних ниских стена, тзв. болдера, на које се такмичари пењу без навеза, тј. заштитних конопаца. Управо та чињеница ову дисциплину чини физички и психички захтевнијом, али и атрактивнијом од осталих пењачких дисциплима – каже Радмила Палинкашевић из „Изазова“, једна од судија овогодишњег такмичења.

Фото: Ј. Ј. Баљак

Било је уживање посматрати умеће и лакоћу којом су се такмичари пењали до зацртаног врха, поготово што се често чинило да немају где да се ухвате, јер су вршачке стене релативно глатке, а поједине и благо нагнуте ка напред.

- Такмичари нису везани сигурносним појасевима, али, будући да је реч о малим висинама, имају подршку колега који их са земље придржавају у случају пада, тако да је могућност повреде минимална – појашњава Марина Бакић из „Изазова“ и додаје да је пењање по стенама посебно постало популарно овог лета, откако је тај спорт уврштен у Олимпијске игре.

За ово такмичење је специфично и то што учесници имају могућност да уживају и у панорами Вршца, јер се такмичарске стене налазе на тзв. Стази здравља, у делу са ког се пружа најлепши поглед на тај град.

Иначе, најзаслужнији што су вршачке стене оживеле на овај начин је познати вршачки екстремни спортиста Милош Лазаревић – Лаза. Он је још осамдесетих година постављао куке за пењање и обележавао пењачке правце, а откако је основао клуб „Изазов“ учинио их је једном од атракција града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)