ТЕЛИМА ЋЕ ДА ШТИТЕ ЛИТИЈУМ: Прањанци спремни да зауставе ископ метала

М. Бошњак

13. 09. 2021. у 06:00

ЧИМ су дошла на дневни ред заседања Скупштине општине Горњи Милановац, засад само као информација, а не и одлука, могућа геолошка истраживања залиха ретких метала под земљом рудничко-таковског краја "усијала" су локални парламент.

ТЕЛИМА ЋЕ ДА ШТИТЕ ЛИТИЈУМ: Прањанци спремни да зауставе ископ метала

Фото М. Бошњак

Опозиционе одборничке групе најављују драматичну радикализацију протеста мештана Прањана и још десет села под Сувобором, ако почне експлоатација, док први човек општине Дејан Ковачевић (СНС) уверава да је паника беспотребна, а тема исполитизована.

За опозиционе групе "Победи и спаси општину Горњи Милановац", чији лидер је бивши председник општине Милисав Мирковић, и "Таковски покрет", чији функционер је бивши председник СО Бошко Миловановић, ово је "тема над темама". Еколошко удружење "Сувоборска греда" до сада је прикупило око 1.500 потписа у тим местима, захтевајући да се хитно спрече поменута истраживања изменом Просторног плана општине у СО. Обе групе истичу да ова тема уопште није страначка.

- Ако треба, народ прањанског краја ће живим телима спречити ту експлоатацију! Јер њоме би тај крај био уништен! Уследила би сеоба народа из њега, где држава много улаже, ако се дозволи ископ тих метала сва та улагања биће узалудна. Не постоји начин за филтрирање тих отпадних вода, јер наше речице лети често пресушују - упозорава Миловановић.

Ове групе истичу да се тим истраживањима, а камоли ископавањима, противе САНУ, водећи стручњаци Биолошког, Шумарског, Хемијског и других факултета...

- Треба уважити став стручњака и "Сувоборске греде". Општина Топола је успела да спречи та истраживања на својој територији. СО мора формирати делегацију за разговоре у Министарству рударства и енергетике. У нашем крају постоје еколошка села, развијени су туризам, пољопривреда... Све то би било уништено крене ли ископ литијума! Ми, то јест СО, преузимамо одговорност за то. Нека министри дођу на научне скупове и грађанске протесте против тих истраживања у нашем крају - позива Мирковић.

Ковачевић тврди да је то "политикантска прича, скретање теме на нешто што не постоји".

- Не кријемо информације. Сваку нову о евентуалним истраживањима "окачићемо" на сајт Општине, да јавност буде упозната. Све је у нашим рукама. Цртање геолошких карата не изазива еколошке катастрофе. Има ли на нашем подручју тих метала? Још се не зна. Ако има, за израду Плана детаљне регулације биће надлежна наша општина. Ово јесте страначка и вештачка еколошка тема којом опозиција жели да профитира, а још ни не знамо има ли литијума на нашем подручју или не - узвраћа Ковачевић.

 

СНС И СПС "ЗА"

СКУПШТИНА Општине је већином гласова СНС-а и остатка СПС-а (јер део бивших социјалиста су у ПСОГМ-у) ову информацију о геолошким истраживањима прихватила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)