ВРАЊЕ СЛАВИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА: Празник обележен бројним догађајима и културно–историјским манифестацијама (ФОТО)

Ј.С.

07. 09. 2021. у 16:12

БРОЈНИМ догађајима и културно–историјским манифестацијама у Врању се данас обележава 7. септембар Дан ослобођења Врања у Другом светском рату.

ВРАЊЕ СЛАВИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА: Празник обележен бројним догађајима и културно–историјским манифестацијама (ФОТО)

Фото: Ј.С.

Најпре је у градској управи приређен пријем за представнике СУБНОР-а. Честитајући овај значајни датум из богате историје Врања градоначелник Врања др Слободан Миленковић је  истакао:

- Наша обавеза је да наставимо да негујемо и поштујемо прошлост, без које нема будућности. Борачка организација је поуздан партнер и оно чему још више морамо тежити је да деца науче шта је антифашистичка борба. То је један од важнијих циљева јер смо сведоци покушаја прекрајања историје. Наш приоритет је и обнова спомен обележја на територији града Врања, коју ћемо заједно реализовати -  истакао је градоначелник др Миленковић.

Фото: Ј.С.

На пријему се захвалио председник борачке организације Стојан Младеновић, истакавши значај велике подршке коју СУБНОР има од државе и градског руководства. Осврнуо се и на рад у протеклој години, који је био у континуитету, али отежан због короне.

У наставку је одржана свечана седница скупштине града на којој је говорио председник Скупштинедр Дејан Тричковић.

Фото: Ј.С.

- Данашњи датум, седми септембар 1944. године, када су ослободиоци ушли у Врање означио је ново раздобље у историји нашег града и околине. Означио је ослобођење Врања у Другом светском рату, који је као најбруталнији оружани сукоб у свету однео преко 55 милиона невиних живота. У борбама за слободу учествовало је преко 12 хиљада бораца из нашег краја. На жалост 954 њих није дочекало слободу, погинули су у борбама. Још 660 свирепо је стрељано, док су 4 хиљаде Врањанаца интернирани у бугарске логоре. Захваљујући њиховој храбрости и пожртвовању, ми  већ 77 година живимо у слободи  и зато их се сваког 7. септембра са посебним пијететом сећамо -  рекао је Тричковић.

У наставку обележавања Дана ослобођења, биће положени венци и цвеће на Споменик Револуцији. Од 12 сати наставља се радни део Скупштине града.

БОНУС ВИДЕО:

РЕПОРТЕР "НОВОСТИ" НА ВРХУ ГРАЂЕНИК: Кључни положај у Колубарској бици где су се жртвовали јунаци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)