У ВРТИЋ УЗ КОВИД ПРАВИЛА: У периоду адаптације за јаслице може да присуствује родитељ

Љ. П.

07. 09. 2021. у 08:45

НАЈМЛАЂИ Новосађани који су уписани у Предшколску установу "Радосно детињство" и ову школску годину су почели са применом свих епидемиолошких мера против ковида 19.

У ВРТИЋ УЗ КОВИД ПРАВИЛА: У периоду адаптације за јаслице може да присуствује родитељ

Фото Д. Дозет

У овој дечјој установи, коју похађа више од 16.000 дечака и девојчица на територији града, добили су смернице како и шта треба да раде, и тога морају да се придржавају, како запослени, тако и родитељи приликом довођења и одвођења деце. За новоуписану децу су обавезне потврде од лекара.

Када је реч о капацитетима, односно броју малишана у групама, према речима Бранке Чонкић, руководиоца превентивне службе здравља у "Радосном детињству", засада нема ограничења.

- Примењиваће се прописане мере, што значи да су на улазу постављене дезобаријере, средства за дезинфекцију руку, а родитељи који доводе своју децу обавезно морају да имају заштитну маску на лицу - предочава Чонкићева. - Правила понашања морају строго да се поштују и обавезно је да држе одстојање од најмање два метра.

Маме и тате се, како истиче наша саговорница, неће моћи задржавати у вртићу, и када уведу дете и предају га васпитачици, одмах после тога морају да напусте објекат.

- За јаслену групу малишана адаптација траје недељу дана уз присуство једног од родитеља - објашњава Чонкићева како ће протицати прилагођавање малишана најмлађег узраста. - У групи је шесторо деце, што значи да и толико родитеља може бити присутно. Сва деца могу и скраћено да бораве у вртићима, и родитељи по њих могу да дођу у време пре предвиђеног спавања. Кревети за спавање су на растојању од метар и по и малишани леже по принципу "глава - ноге".

У свим вртићима са више од две групе постоје собе за изолацију у случају да дете има симптоме респираторне инфекције, и о томе се одмах обавештавају родитељи. После прележане болести, за повратак детета у вртић обавезна је лекарска потврда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)