ЧИСТЕ И ПРОФИТИРАЈУ: Регионална депонија у Пироту прикупља и амбалажни отпад

В. Ћ.

30. 08. 2021. у 17:09

САНИТАРНА регионална депонија у Мунтиној падини крај Пирота, која је последњих година значајно унапредила еколошку слику Пирота и околине и покренула низ акција, убудуће ће прикупљати и такозвани амбалажни отпад папир, стакло, пластику, метал, картонску амбалажу, дрвени отпад и сличан отпад који правилним третманом постаје сировина.

ЧИСТЕ И ПРОФИТИРАЈУ: Регионална депонија у Пироту прикупља и амбалажни отпад

Фото: В. Ћирић

Како су нам казали у овом јавном предузећу, почетком године, потисан је уговор о прикупљању амбалаже са “Тигар тајерсом”, протеклих дана оверен је уговор са новим тржним центром “Стоп шоп”, а ускоро ће параф бити стављен и на уговор са компанијом “Тигар” АД. Реч је о фирмама које обилато користе разну амбалажу ради допремања сировина и друге робе.

Фото: В. Ћирић

Циљ је, да се ова врста отпада прикупља и не загађује животну средину, али и да се, са њим правило поступа и да се испоручи рециклерима ради нове производње, што је један од принципа такозване циркуларне економије-каже Небојша Иванов, директор. Према проценама ЈКП “Регионална депонија Пирот” у малопродајним објектима месечно се искористи, односно избаци бар 50 до 70 тона разне картонске амбалаже, која ће се опет вратити у погоне за производњу амбалаже и картона, односно рециклирати.

Пиротска Депонија једна је од најсавременијих у Србији, а грађена је уз помоћ ЕУ. Изградња и опремање је коштало око 5 милиона евра. Користе је сви градови Горњег Понишавља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)