ЈУБИЛАРНИ "ДАНИ ПАПРИКЕ" У ДРЕНОВЦУ: Имена победника такмичарског дела програма биће саопштена вечерас

З.Рашић

29. 08. 2021. у 15:36

СЕЛО Дреновац код Параћина познато је по производњи „краљице поврћа“, па се десети по реду „Дани паприке“, уз уобичајено богат културно-забавни програм, одржавају овог викенда.

ЈУБИЛАРНИ ДАНИ ПАПРИКЕ У ДРЕНОВЦУ: Имена победника такмичарског дела програма биће саопштена вечерас

Фото: З.Р.

Манифестација је почела јуче шаховским турниром за млађе категорије и такмичењем у квалитету домаће ракије. Новина је била изложба трактора и трка тракторића-косачица, одржана на спортском терену, прва те врсте, која је изазвала посебну пажњу посетилаца.

Централни дан је данас, а изложба паприке окупила је двадесетак излагача из Дреновца и околине. Није изостало ни традиционално спремање ајвара, док је посебна комисија вагала и мерила најтежу и најдужу паприку овогодишњег рода, а дан раније обишла је и парцеле пријављених такмичара.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Да би доживљај био комплетан, дводневна манифестација оба дана била је праћена добрим музичким програмом. Прве вечери, у суботу, наступио је домаћи КУД „Спасовдански вез“, са гостима, док су данас играли дечји фолклорни ансамбли. Велики концерт „Смајли бенда“ најављен је за вечерас.

Избор најуређеније парцеле, те најтеже и најдуже паприке, традиција је дреновачке „Паприкијаде“, а ове године бирају се и најмлађи произвођачи. Ко су победници по паприкарским „дисциплинама“ биће саопштено вечерас, када ће бити додељени и пехари. Произвођачи, пак, кажу, да година нија баш била наклоњена паприкарима. Род је доста мањи количински, а и по квалитету, због превисоких температура летос и града, али је зато цена солидна јер тако диктирају услови понуде и потражње.

„Паприкијаду“ је отворила председница Скупштине општине Параћин Славица Јовановић, у име покровитеља, док се за организацију постарала Туристичка организација те општине, будући да „Дани паприке“ имају циљ да обогате туристичку понуду тог краја. А што се посетилаца и учесника тиче, циље је размена искустава и предах пред почетак великог посла – бербе.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)