УБИЈАЛИ КОМАРЦЕ ИЗВОРЕ ГРОЗНИЦЕ: Откривене крвопије заражене вирусом Западног Нила у Новом Саду и Черевићу

С. БАЈИЋ

28. 08. 2021. у 08:35

У "ЦИКЛОНИЗАЦИЈИ" су од 55 узорака комараца, сакупљених у другој половини августа у Новом Саду и четири војвођанске општине, присуство вируса Западног Нила детектовали у два узорка.

УБИЈАЛИ КОМАРЦЕ ИЗВОРЕ ГРОЗНИЦЕ: Откривене крвопије заражене вирусом Западног Нила у Новом Саду и Черевићу

Фото Архива

Реч је о комарцима у Адамовићевом насељу у Новом Саду и селу Черевић.

- Тестирано је више стотина узорака из свих делова Новог Сада, приградских насеља и села и ово су први заражени комарци ове године - каже Дарио Аћимовић из "Циклонизације" и потврђује да су екипе тог предузећа извеле третман против комараца у Черевићу, непосредно након узимања узорка, као и у Адамовићевом насељу.

Резервоар вируса су птице, а преношење вируса са комараца на људе обично се дешава пред крај сезоне, у августу и септембру.

- Грађани могу да спрече размножавање комараца у својим двориштима тако што ће испразнити кофе са водом, уклонити старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца - каже Аћимовић.

ПРЕВЕНТИВА Екипа "Циклонизације" у акцији, Фото Циклонизација

На Институту за јавно здравље Војводине истичу да је од почетка надзора над грозницом Западног Нила ове године, регистровано пет потврђених случаја оболевања, и то са територије Сремског (1), Јужнобачког округа (3) и Јужнобанатског округа (1), узраста 50-80 година са пратећим хроничним болестима.

- Код два пацијента је, упркос болничком лечењу и примењеној терапији, дошло до смртног исхода док се један лечи у болничким условима а још три пацијента су у процедури лабораторијског испитивања - кажу у Институту.

Последице

У ПЕРИОДУ од 2012. до 2020. године на територији Србије регистровано је укупно 1.032 случајева грознице Западног Нила и забележено 98 смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од те грознице. Током сезоне надзора 2020. у Војводини је регистровано 367 случајева ове болести и 53 смртна исхода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗГОРЕО СТАКЛЕНИК И МЕХАНИЗАЦИЈА: Пожар на периферији Крушевца