ОТВОРЕН 16. САЈАМ ШЉИВЕ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у Осечини

Б. П.

27. 08. 2021. у 15:13

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић, отворио је данас 16. Сајам шљива у Осечини, који је окупио око 200 излагача из Подгорине и свих крајева Србије, који су представили бројне производе од овог воћа.

ОТВОРЕН 16. САЈАМ ШЉИВЕ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у Осечини

Фото: Б. П.

Осечина се с правом сматра српском престоницом шљиве, јер је Подгорина рекордер у производњи овог сировог, али и осушеног воћа.

Из овог дела Србије на тржиште се пласира око 20 милиона килограма свеже шљиве годишње. Међутим, по проценама стручњака, ове године род шљиве је знатно мањи, у неким пределима чак и преполовљен. Ипак, откупна цена је знатно виша него претходних година. Ове године килограм шљиве могао би да достигне 50 динара у откупу, док лане није достигла ни 20 динара.


- Много шљиве ове године отићи ће у конзумну, неће толико у прераду, зато што је добра цена – рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. - Ова година била је прилично чудна за пољопривреду, са невероватно добрим ценама и нешто слабијим родом у воћарству. Суше у јулу спречиле су да род буде добар, тако да ће, у укупном збиру, друштвени бруто производ у пољопривреди бити на нивоу прошлогодишњег.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)