РАЈАЦ ЗОВЕ У ПИМНИЦЕ: Надомак Неготина Летњи фестивал у славу вина и лепог расположења

С. М. ЈОВАНОВИЋ

26. 08. 2021. у 07:26

ЗАХВАЉУЈУЋИ ентузијастима окупљенима око удружења грађана "Млади са Рајачких пимница", камени град вина из 18. и 19. века 28. августа ће оживети кроз музику, поезију, традицију...

РАЈАЦ ЗОВЕ У ПИМНИЦЕ: Надомак Неготина Летњи фестивал у славу вина и лепог расположења

Фото С. М. Јовановић

Грађен од камена, често тесаног, те од брвана и бондрука, дебелих зидова, ушорен сокацима, рајачки град вина и данас мами својим тајнама, па су млади одлучили да их коначно одгонетну кроз Летњи фестивал у славу вина, лепог расположења, музике...

- Дегустација вина, богат културно-уметнички програм и традиционални обилазак винограда вратиће нас у стара времена, када је берба била највеселији период у години. А, ноћ је резервисана за концерт Марка Луиса - наведено је у сопштењу поменутог Удружења.

Уз позив свима да дођу да заједно "беру гројзе у рајачко лојзе", организатори најављују да ће посетиоце дочекати љубазни домаћини, добро вино и историјске знаменитости, али и штандови на којима ће "божански нектар" моћи да дегустирају и пазаре - уз дегустацију домаћих производа и уживање у програму.

А, све ће почети 28. августа у 14 сати, здравицом и поезијом Милана Котура, Крајишника који је у Рајцу пронашао свој други завичај, до прелиставања часописа за културу, уметност и књижевност "Буктиња" који је гласило Крајинског књижевног клуба, па до поезије Бобана Дилана коју је превео и у књизи "Одговор ношен ветром" препевао зајечарски књижевник Иван Потић.

Фото С. М. Јовановић

У програму ће учествовати и зајечарски хор "Лавиринт" под управом Жељке Алексић, КУД "Полет" из Кладова и удружење грађана "Траг" из Кладова. Следи шетња до рајачких винограда у којима ће симболично бити означен почетак бербе, а млади су за посетиоце припремили и традиционалне игре, попут потезања конопца. Најхрабрији се могу окушати у обарању руке са рајачким шампионом и освојити неку од припремљених награда.

За музички део су задужени неготинске групе "Раздор" и "Ле Боненс", већ поменути Марко Луис и ди-џеј Фокус.

Први Летњи фестивал на Рајачким пимницама, или пивницама, како их још у овом крају називају, Европска унија је подржала кроз пројекат "ЕУ за културно наслеђе и туризам", а иза манифестације су стале још Туристичка организација Неготина и овдашња локална самоуправа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)