ЧИТАВА НАСЕЉА БЕЗ ПЕДИЈАТРА: У Црвенки покренута петиција да се у кулској општини обезбеди више дечјих лекара

З. Рајић

25. 08. 2021. у 07:26

У ЦРВЕНКИ је покренута петиција да се у општини Кула, која има седам насеља, обезбеди више педијатара.

ЧИТАВА НАСЕЉА БЕЗ ПЕДИЈАТРА: У Црвенки покренута петиција да се у кулској општини обезбеди више дечјих лекара

Фото З. Р.

Родитељи сматрају да су недовољна четири доктора за децу, а овог месеца су, због годишњег одмора, радила само три. Без дечјег лекара су у августу остали Црвенчани, што је био повод за петицију, коју је потписало 117 грађана, а иницијатор је била Бојана Шукара Неурочни, мајка двоје деце.

- Морали смо из Црвенке да путујемо у Кулу да би наша деца тамо примила инјекције или инфузију, јер лекари опште праксе у амбуланти за одрасле не могу то да одобре. Нико не пита да ли родитељи имају новца за свакодневне одласке у Кулу - напомиње Бојана.

Она подсећа да је Здравствена станица у Црвенки раније имала два дечја лекара, а сад се, каже, догађа да пацијенти до 18 година остају и без једног, кад оде на годишњи или на замену педијатра у Кули.

- Сматрамо да је то недопустиво, и зато смо нас четири мајке, из Црвенке, Куле, Сивца и Руског Крстура, затражиле пријем код председника општине са захтевом да се реши проблем недостатка педијатара - каже наша саговорница.

РЕШЕЊЕ Др Жарко Шевин, Фото T. T.

Два дечја лекара раде у Кули, по један у Црвенки и Сивцу и ниједан у Руском Крстуру, Крушчићу, Липару и Новој Црвенки.

- У Црвенки привремено није радио педијатар, јер је био премештен у Кулу, где је један од дечјих лекара користио годишњи из 2020. За то време је педијатар из Сивца, уз редован рад у том насељу, обављао два пута недељно прегледе у Црвенки - објаснио је директор кулског Дома здравља (ДЗ) др Жарко Шевин.

Уз четири стално запослена дечја лекара, две лекарке ДЗ су на специјализацији из педијатрије.

- Обе су истовремено и на породиљском одсуству, које једна од њих користи два пута заредом, што продужава рок за добијање свршених педијатара. Кадровска ситуација је додатно закомпликована болешћу једног од педијатара, који се налази на дужем боловању - рекао је др Шевин.

ТРОШАК На инјекције у ДЗ у Кули, Фото Т. Т.

АНГАЖОВАН ПЕНЗИОНЕР

ДИРЕКТОР ДЗ истиче да на тржишту рада нема педијатара, па ови специјалисти могу да се ангажују искључиво по основу допунског рада.

- Ми смо, уместо докторке која је на боловању, упослили пензионисаног педијатра, а средства за ту намену обезбедила је локална самоуправа - каже др Шевин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)