ДАН ВИНА И ЛЕПОГ РАСПОЛОЖЕЊА: Летњи фестивал на Рајачким пимницама

С. М. Јовановић

24. 08. 2021. у 14:06

ЗАХВАЉУЈУЋИ младим Рајчанима окупљеним око Удружења грађана „Млади са Рајачких пимница”, камени град вина из 18. и 19. века оживеће у суботу, 28. августа кроз музику, поезију, традицију.

ДАН ВИНА И ЛЕПОГ РАСПОЛОЖЕЊА: Летњи фестивал на Рајачким пимницама

Фото: С. М. Ј.

Грађен од камена, често тесаног, од брвана и бондрука, дебелих зидова, ушорен сокацима, рајачки град вина и данас мами својим тајнама. Управо су зато и млади Рајчани решили да те тајне коначно одгонетну кроз Летњи фестивал у славу вина, лепог расположења, музике и наравно традиције.

- Домаћа вина, богат културно-уметнички програм и традиционални обилазак винограда вратиће нас у стара времена, када је берба била највеселији период у години. Када падне ноћ, наступиће велико име домаће музичке сцене – Марко Луис, с којим ћемо, уз вино и песму, обележити успешан почетак бербе – наводе у Удружењу „Млади са Рајачких пимница”.


Уз позив свима да дођу да заједно „беру гројзе у рајачко лојзе” организатори наводе да посетиоце очекују љубазни домаћини, добро вино и историјске знаменитости, али и штандови на којима ће „божански нектар” моћи да дегустирају и пазаре, да пробају домаће производе и уживају у програму.
А програм, који почиње у 14 часова, и те како је садржајан, од здравице и поезије Милана Котура, Крајишника који је у Рајцу пронашао свој други завичај, до прелиставања часописа за културу, уметност и књижевност „Буктиња”, гласила Крајинског књижевног клуба, па до поезије Боба Дилана, коју је превео и препевао у књизи „Одговор ношен ветром” зајечарски књижевник Иван Потић.


У програму од 15 часова учествује и зајечарски хор „Лавиринт” под управом Жељке Алексић, КУД „Полет” из Кладова и Удружење грађана „Траг” из Кладова.
Термин од 16 сати резервисан је за шетњу до рајачких винограда у којима ће симболично бити означен почетак бербе уз „ладан шприцер”. Млади Рајчани су за посетиоце припремили и традиционалне игре као што је потезање конопца, а најхрабрији се могу окушати у обарању руке са рајачким шампионом и освојити неку од награда које су организатори припремили.
У музичком делу програма од 18 часова учествују неготинске групе „Раздор” и „Ле Боненс”, од 20 часова наступа Марко Луис, а од 21 ди-џеј Фокус.
Први Летњи фестивал на Рајачким пимницама или пивницама како их још у овом крају називају подржала је и ЕУ кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”, али и Туристичка организација општине Неготин и овдашња локална самоуправа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)