ЗАРАЗА ПОД КОНТРОЛОМ: Афричка куга свиња у Трњану и Шаркамену код Неготина

С. М. ЈОВАНОВИЋ

17. 08. 2021. у 06:21

АФРИЧКА куга свиња је потврђено у неготинским селима Трњане и Шаркамен - код домаћих животиња, а решењем Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подручје полупречника најмање три километра око жаришта је проглашено зараженим, док је подручје полупречника најмање 10 километара око жаришта угрожено.

ЗАРАЗА ПОД КОНТРОЛОМ: Афричка куга свиња у Трњану и Шаркамену код Неготина

Фото Б. Пантић

Заражено подручје обухвата ова два села, а угрожени су још Поповица, Сиколе, Брестовац, Карбулово, Јасеница, Малајница, Штубик и Чубра.

На зараженом подручју, како процедура и налаже, биће пописана сва газдинстава на којима се узгајају свиње, али и обележавање и регистрација свих необележених свиња - уз клинички преглед под надзором ветеринарског инспектора.

Посебно је значајно да власници свиња у овим селима заштите своја газдинства, да не пуштају животиње у испусте, да дезинфикују простор и оборе, да обаве дератизацију и дезинсекцију, те да обавезно појачају хигијену одеће и обуће, с тим да исту не користе и у оборима, и на њиви.

- Контроле на терену се настављају у циљу спречавања нежељене заразе. Ова болест се не преноси на човека, нема штетног утицаја ни на остале животиње, па нема места паници и претераном страху. Превентивно-оперативне мере се морају предузети како би се спречила евентуална појава ове болести на територији општине Неготин - наводе у локалном Штабу за ванредне ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)