СВАКИ ТРЕЋИ ЈАСЕН - СУВ: У Оџацима нису се примиле чак 52 од 140 нових садница

З. Рајић

04. 08. 2021. у 05:55

ЖИТЕЉИ Оџака, који су лане негодовали због сече дрвећа у центру града и у селу Каравуково, сада су дигли глас због великог броја осушених садница којима су замењена посечена стабла.

СВАКИ ТРЕЋИ ЈАСЕН - СУВ: У Оџацима нису се примиле чак 52 од 140 нових садница

Фото ЕПО

Чланови Еколошког покрета Оџака (ЕПО) су побројали да се у Железничкој улици у Оџацима од 140 нових садница нису примиле чак 52, а у Каравукову 11 од посађених 25.

Еколози на одговорност позивају запослене у ЈКП "Услуга", који су посадили дрвеће "и чији је задатак да нова стабла и одржавају".

- Начињена је велика штета, јер се осушене саднице морају извадити, купити друге и посадити, а уз новчане издатке потребно је уложити и додатни труд - напомиње члан ЕПО Радослав Медић, који је са колегом Душаном Мирковићем "снимио" стање у Железничкој улици.

Ова улица, кроз коју је најгушћи саобраћај у граду, реконструисана је пре две године, кад су у њој повађена сва стабла бођоша.

- Дрвеће је било труло, а корење је подизало асфалт, уличне мостиће и тротоаре и уплитало се у водоводну мрежу. Уместо бођоша, почетком децембра 2019. у Железничкој улици посађен је црни јасен - рекао је Милорад Станишић, помоћник председника општине.

Фото ЕПО

Приликом садње први пут је примењена технологија са бетонским цевима, тако да коренов систем више неће правити проблеме.

Невоља је, међутим, што 37 одсто младица црног јасена није успело да се укорени. У Каравукову су у септембру прошле године извађени кестенови, а у новембру је посађено 25 стабала храста.

- Људи из тог краја кажу да није чудо што се 11 садница није примило, јер нису видели никог из "Услуге" ко би их с времена на време заливао - рекао је Медић.

БЕЗ ОДГОВОРА ИЗ "УСЛУГЕ"

У ЈКП "Услуга" захтевали су да се питање о осушеним садницама упути на мејл предузећа, уз обећање да ће одговор стићи "за 15 минута, а најкасније сутра". Упркос сталним молбама, није стигао ни после шест дана. Коментар смо покушали да добијемо и од Теодоре Јаковљевић, општинске инспекторке за заштиту животне средине, која је рекла да објашњење може да пружи само "Услуга", "којој су саднице дате на управљање".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)