БЛАГА СИЋЕВА СУ УКРАС КЛИСУРЕ: Први "Ренџер фест", на 14 километара од Ниша, промовисао активни одмор

Ј. ЋОСИН

04. 08. 2021. у 06:21

ПОКРЕНУТ са идејом да промовише богатство Сићевачке клисуре, кроз различите активности за децу и одрасле, први "Ренџер фест" је 1. и 2. августа окупио више од 500 људи који су уживали у вожњи квадова, планинарењу, јахању коња, погледу са неког видиковца...

БЛАГА СИЋЕВА СУ  УКРАС КЛИСУРЕ: Први Ренџер фест, на 14 километара од Ниша, промовисао активни одмор

Фото Ј. Ћосин

- Ово је породични фестивал, са много садржаја за најмлађе, а увече смо за старије организовали вожњу џиповима, такмичење у спремању гулаша, караван са више од 20 возила којима смо посећивали паркове у овим пределима - набраја Душан Смиљанић, председник удружења ренџера "Вија милитарис" и један од покретача фестивала, не заборављајући ни подршку колега са Таре.

Фото Ј. Ћосин

Поменуто Удружење се, иначе, већ три године бави активним одмором у околини Ниша, а Сићевачка клисура пребогата биљним и животињским светом, посебно жалфијом која иначе расте само у медитеранским условима и овде јој је једино природно станиште на подручју Србије.

- Посебно бих истакао параглајдинг, јер овде имамо стену, односно врх Вишеград који је једно од најлепших полетишта у Европи. Између осталог и зато овај предео је 2000. проглашен за специјални резерват природе - закључује Смиљанић.

Фото Ј. Ћосин

А, Сићевачка клисура се као део кањона реке Нишаве налази на путу према Софији, на завршетку последњих обронака Сврљишких и Суве планине. Од Ниша је удаљена 14, укупно је дуга 17 километара, а ту су и две хидроцентрале подигнуте почетком прошлог века, од којих једна и данас снабдева Ниш струјом. Значајни су још Црква Свете Петке у Островици и манастир Свете Богородице - саграђен 1644, а обновљен 1875. Село је познато и по виногорју, односно добром вину, а сваког лета се овде одржава и најстарија ликовна колонија на Балкану, чији је оснивач била сликарка Надежда Петровић.

Фото Ј. Ћосин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)