ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Програм отвара филм "Нечиста крв - Грех предака"

Танјуг

02. 08. 2021. у 15:30

ФЕСТИВАЛ филмског сценарија у Врњачкој Бањи по 45. пут ће бити отворен 13. августа филмом "Нечиста крв - Грех предака“ према сценарију Војислава Нановића, у режији Мулутина Петровића, саопштила је данас дирекција те манифестације у сусрету са медијима у Комбанк дворани у Београду.

ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Програм отвара филм Нечиста крв - Грех предака

Фото: А.С.

У Главном такмичарском програму до 17. августа биће приказано девет нових домаћих филмова, а прве вечери ће бити приказан и најновији пројекат "Јужни ветар 2: Убрзање" према сценарију тандема Милош Аврамовић - Петар Михајловић, који стоје и иза првог дела тог успешног флма и истоимене ТВ серије из 10 епизода.

Такође, на програму су и остали познати филмови - "Једини излаз" сценаристе Марка Поповића, у режији Дарка Николића, „Оаза“ према сценарију и режији Ивана Икића, "Лихвар" сценаристе Страхиње Маџаревића, у режији Немаће Ћеранића, "Жив човек" Милене Марковић (сценаристкиња) и Олега Новковића (редитељ), "Пролећна песма" редитељке Наталије Аврамовић, која потписује сценарио са Љубинком Стојановић.

У конкуренцији су и наслови из 2020. године - "Викенд са ћалетом" сценаристе и режисера Мирослава Момчиловића, као и "Име народа" Милована Витезовића, у режији Дарка Бајића.

Филмови епохе као што су "Нечиста крв" или "Име народа" су специфични из разлога што имају више сценариста, односно драматуршких обрада.

Тако је филм према делима Боре Станковића рађен према старом сценарију редитеља Војислава Нановића (1922-1983), којег је после неколико деценија пронашао редитељ Милутин Петровић, а тај сценарио "Нечисте крви" је адаптирала позната драматуршкиња Милена Марковић, која се такмичи са филмом "Жив човек".

Биографска историјска драма о Светозару Милетићу "Име народа" рађена је према позоришној драми "Светозар" Милована Визезовића, који је и написао веома обиман сценарио за филм, који су онда обрадили редитељ филма Дарко Бајић и Коста Пешевски.

Оба остварења су реализована и као серије, и док је "Име народа" већ приказан као мини серијал из пет епизода, "Нечиста крв" из 10 наставака ће тек имати ТВ премијеру након биоскопске дистрибуције.

Осим њих, психолошки трилер "Једини излаз" је такође био емитован у форми десетоделне ТВ серије, као и комедија "Викенд са ћалетом" од седам епизода.

У програму "Преко плота" 19. августа биће приказана два регионална филма - "Дохвати небо" (Црна Гора) Милутина Дарића и "Маре" (Хрватска, Швајцарска) Андрее Штаке, а редитељи су и аутори сценарија.

Председница жирија фестивала, иначе управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић Коминац истакла је колико је филмски сценарио, драмски текст, сценослед - есенција домаћег филма, и како је дефинисала - "бескрајно узбудљиво поље".

- Све почиње од сценарија, и онда крећу даље да се њиме баве редитељи, продуценти, монтажери, сниматељи. Већ смо прочитали већи део сценарија у конкуренцији, и том послу приступамо веома предано, озбиљно и концентрисано - нагласила је Вујић Коминац, иначе позната као позоришна редитељка.

Истакла је да ће бити веома тежак задатак направити избор од најбољих сценарија, и чини јој се да су је из управе фестивала и позвали управо због тога да председава жиријем, јер она не припада филмском свету, тако да ће бити објективна.

- Велика је одговорност одабрати победнике фестивала, а овде имамо јаку конкуренцију разлитих генерација аутора. Ово је сада победа српског филма, јер су аутори стварали своје нове пројекте у тешко и неизвесно доба пандемије. За снимање филма вам је потребно заиста много, и новца, енергије, креативности, људи се бескрајно боре за реализацију својих сценарија -  подвукла је председница жирија.

Управник Позоришта на Теразијама, по вокацији драматург - Александар Ђаја, један је од чланова жирија фестивала у Врњачкој Бањи.

- Без доброг сценарија, заплета, приче, ликова, нема ни доброг филма - изјавио је Ђаја, који је каријеру градио у театру и на телевизији, а пре позива управника, истакао је да је провео 16 година као драматург Позоришта на Теразијама.

Он се сложио са Иваном Вујић како не припадају ниједној филмској струји или организацији, те да ће њихов избор лауреата свакако бити непристрасан.

Директор Културног центра Врњачка Бања похвалио је фестивал у малом јубилеју - 45. издању, да ће дочекати госте са комплетно реновираном Летњом позорницом "Данило Бата Стојковић".

Марко Јовичић, редитељ и извршни продуцент фестивала, открио је да се ове године отвара Прашка школа драматургије, а наставља се додела уведене награде "Гордан Михић" према недавно преминулом најплоднијем сценаристи са ових простора.

Такође, Фестивал премијерно отвара Јавни конкурс за Најбољи оригинални сценарио.

Право учешћа на том конкурсу до 30. августа имају дипломирани драматурзи, студенти драматургије и сви који су вешти у писању, имају добру идеју, а да су из Србије.

Сценарио се доставља у електронској форми (ПДФ/Wорд формат) на емаил: јединиправиффс@гмаил.цом или поштом у три примерка на адресу: Културни центар Врњачка Бања, Врњачка 20, 36210 Врњачка Бања.

Победнички сценарио ће бити реализован у дугометражни играни фим у "Аполлон" продукцији и селектован у Такмичарски програм наредног Фестивала филмског сценарија.

Овај фестивал је део Асоцијације филмских фестивала Србије у којој се налазе и Палић, Фестивал ауторског филма, и они фестивали који промовишу једно од важних занимања седме уметности - филмска режија (Лесковац), глума (Филмски сусрети у Нишу) и други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)