НЕГУЈУ СВЕ СРПСКО: Почео Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

31. 07. 2021. у 23:21

САБОР „Прођох Левач, прођох Шумадију“, културно-туристичка манифестација, етнохрафског садржаја, одликује аутентичност, чување културно наслеђа, традиције и историје, сећање на наше претке.

НЕГУЈУ СВЕ СРПСКО: Почео Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

То је оценила министарка привреде у Влади Репубике Србије Анђелка Атанасковић, која је вечерас званично отворила 51. Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Она је додала да је веома похвално што из године у годину наступа све већи број културно-уметничкх друштава, изворних фолклорних група и ансамбала, различитих извођача из целе Србије.

Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ чува све што је лепо из прошлости, културу и све што је српско.

Председник општине Рековац Александар Ђорђевић рекао је да „кад нешто постоји 51 годину, значи да вреди и да се за то неко бори“.

- Наши претходници су се борили, а на нама је један велики задатак-да очувамо оно што су они градили и да покушамо да научимо нашапокољења да сутрадан славе 100 и 150 година Сабора. Првих десет година Сабор је организован у селу Белушићу, а од 1980. године у порти манастира Каленић, који потиче из 15 века, па су генерације свештеника и народа покушале да ураде све како би овај Божији храм био оно што је данас –рекао је Ђорђевић.

Потом је изведен културно-уметнички програм.

Отварању Сабора присуствовали су амбасадор Паленстине у Београду Мухамед Набхан, конзул палестинске амбасаде у Београду, Талал Елзик, владика Шумадијски Јован, представници општина из Србије и друге званице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)