ХУМОРОМ (К)УМУЈЕ БОРО: Познати сатиричар из раја под Рајцем деценијама интригира цео Балкан и шаље "жаоке" за здрави смех

Милорад Бошњак

01. 08. 2021. у 08:38

СВЕ је мање духовитих особа из учмалих, заборављених планинских села у Србији, које деценијама насмејавају Србију, Балкан, и шире... Оштрим хумористичким "жаокама" прозних, поетских и афористичких штива о свима нама и, као мало ко - и о себи самима.

ХУМОРОМ (К)УМУЈЕ БОРО: Познати сатиричар из раја под Рајцем деценијама интригира цео Балкан и шаље жаоке за здрави смех

Борисав Максимовић у Дучаловићима, под Овчаром / Фото М. Бошњак

- Не могу без искреног, здравог смеха и досетки ни трен, било где, камоли овде, под Рајцем, који изазива ведрину и добродушност у човеку - вероватно је једина озбиљна изјава, којом јавности (к)умује Борисав Максимовић (63) током разговора, за "Новости".

Да не буде забуне: "печат" на опус Максимовића "удариле" су многе колеге.

- Без Борисава Боре Максимовића, тешко би, од Рудничко-таковског краја до далеких меридијана, минулих деценија наших српских тешких опасних, па и оних радосних збиља, било тог и таквог смеха, лека за душу - искрено му признају хумористи из Србије и света. - Чуј, кад ти неко у овој нашој оштрој конкурентској, хумористичкој, ауторски знаној а често сујетној, љубоморној бранши, јавно призна да си заиста "неко"... Е, онда је та титула заслужена! Само то ништа није смешно, све остало из Максимовићег опуса јесте!

ЕПИЦЕНТАР Бориног уметничког стваралаштва за српски и регионални јавни (под)смех су завичајни Горњи Бањани, живописно село изнад Горњег Милановца, под планином Рајац, са које се све види нашироко и надалеко. Такви су и Борини хумористички видици. Ту му на ум падају афоризми, епиграми, смешне песме, хумореске, "цедуљице" упућене тобожњој и стварној елити (јер и ова потоња, као свако жив, ради и греши). Ретко пристаје на новинске и ТВ приче о себи, једва и на ову нашу, воли само да добронамерна публика из "обичног" народа склона хумору, чује те умотворине.

Део сатиричног опуса објављује на РТВ станицама са националном фреквенцијом, део пресипа у књиге и зборнике. Не штедећи никога, од политичара највећег "калибра" до људи око себе. Надасве не себе!

- Деценијама сам радио, писао за хумористичке часописе широм бивше Југе - још нам озбиљно, помало сетно, прича Боро. - За београдски "Јеж", па "Ошишани јеж", загребачки "Керемпух, мариборски "Кај", Радио Београд, емисију "Од главе до пете" ТВ Београд коју су водили Минимакс и Миња Субота... Сада? ТВ станице ми плате и не плате хонорар, како која. Мало... Како живим? Од свог сеоског рада и писања. "Није ме срамота што сам сиромашан, све сам то стекао поштеним радом"! - одговари нам Боро хумористичном истинитом досетком, којом нас сместа враћа у свој сатирички свет.

ОВАЈ талентовани човек, несхватљиво је "брз на језику" хумористичном. Афоризме, оне мало старије, од седам-осам дана, приповеда нам "к'о из пушке", а у тим тренуцима зачас ствара и нове. Покушавамо да их сврстамо по темама. Да ли бисмо успели? Нас је брига професионална, новинарска, а Бору баш брига и за то.

- Политичари нас воде тамо где ми њих терамо! - испали Боро мирне душе своју најновију алузију и умотворину, па наставља: - Лако нам је стати на муку, где год станеш не можеш да промашиш! Или: Ко много ради, нема времена да заради. Па и овај: Немам пара, немам кола, немам жену, немам децу, немам швалерку, нема шта немам.

Наш довитљиви саговорник радо је виђен учесник уметничких смотри широм Србије. Нарочито литерарних, али уз услов да бар мало буду и хумористичке.

ЗВЕЗДАНА ПРАШИНА

- ОВОЈ и оној певачици ниједан део тела није исто годиште! - испали Максимовић, док причамо.

Затим још зачас смисли: - Деколте је ђавоља ствар: нека с њим ухвати вереника, нека упалу плућа!

А о неким лествицама успеха у естрадном и глумачком ангажману: - Паметнији попушта, а паметнија допушта!

ЕУ

- КО каже, да ми Срби нисмо у Европској унији, лаже: сејемо енглеску траву, спавамо на француском лежају, једемо за шведским столом и идемо у пољски ве-це! - мудрује Боро.

(ВАН)БРАЧНИ

ХУМОРИСТА Боро није више ожењен, али супругама и таштама упућује ове "посвете".

- Како ми је жена старија, све више личи на мајку, како сад да живим са две таште?

Затим: - Ташта ми је као амајлија, никако да је скинем с врата!

ПОПОВИ

И НА црквене, па и медијске контроверзе о богатству српских "Божјих слуга" појединих свештеника, Максимовић смишља досетке.

- Попови су и даље у црном: "џипу", "мерцедесу", "аудију"...

Још: - Култура нема граница: ено, позориште се преселило у парламент и цркву!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)