МИКИНЕ ВАГЕ ЗА ТАЧНО МЕРЕЊЕ: Зрењанинац Милош Стојанов у својој кући има јединствен музеј, са богатом колекцијом кантара

Богољуб Грујић

01. 08. 2021. у 08:12

ВАГЕ су баланс живота и смрти, ноћи и дана, поштења и достојанства, ваге су живот и зато је важно да увек тачно мере, сматра Зрењанинац Милош Мика Стојанов, који у својој кући, у Улици цара Душана 116, има јединствен музеј у којем је око 90 различитих вага и пет пута више различитих тегова за њих.

МИКИНЕ ВАГЕ ЗА ТАЧНО МЕРЕЊЕ: Зрењанинац Милош Стојанов у својој кући има јединствен музеј, са богатом колекцијом кантара

Милош Стојанов у музеју у својој кући / Фото Б. Грујић

- "Дејтонка" је направљена у америчкој држави Охајо 1926. године, набавио сам је у Кикинди, када је једна велика трговачка компанија расходовала ове ваге и коштала ме је нула динара, уз поруку, "само је носи" - започиње причу мајстор Мика, иначе, некадашњи спортиста и члан Управног одбора Рукометног клуба Граднулица из Зрењанина.

Откако је у пензији, потпуно се посветио необичном хобију и свакодневно по више сати проведе у радионици, сервисирајући све ваге које поседује и које у милиграм тачно мере.

- Ваге су његова пасија, у почетку ми је било мало чудно, али максимално га подржавам, јер знам колико му значе и колико је труда и љубави уложио у свој хоби - каже Микина супруга Нада, која, као и њихова двојица синова, унук Павле, који је одличан пливач и унука Катарина, будућа сликарка, Милошу пружају максималну подршку.

Највећи број расходованих вага, набавио је у Кикинди, Бела Радак му је много помогао. У богатој колекцији трговачких, апотекарских, вагица за бебе, има "збројовку", чешки "бизер", ваге из Беча, Холандије, Америке, специјалну вагу за бебе из Лондона.

ОСИМ великих вага, занимљиву колекцију, коју сигурно не поседује нико више у Србији, чине различити трговачки кантари, који су увођењем дигиталних вага, изгубили своје место чак и на пијачним тезгама и ретко се где још могу наћи у употреби.

- Вага без тега, како се то у народу каже - не иде и зато је калибрисање тегова изузетно битан сегмент за функционисање сваке ваге - стручно објашњава човек који је завршио специјалну школу за израду вага и цео свој радни век провео је израђујући и поправљајући ваге.

Увек је било оних који су покушавали да буду паметнији, да верују "на ваги" приликом мерења, уз помоћ магнета, али зато прецизне ваге, са калибрисаним теговима, спречавају сваку злоупотребу и гарантују задовољство купца у трговини, јер је сигуран да приликом мерења није закинут ни један милиграм.

Милош Стојанов у музеју у својој кући / Фото Б. Грујић

РАВНОКРАКА

ПРВА вага потиче из долине Месопотамије, каже Милош Стојанов, поносан на своју "вечну вагу", равнокраку, која се користила у апотекарске сврхе и трајаће још хиљаду година.

ПИСАЋА МАШИНА ИЗ 19. ВЕКА

МЕЂУ бројним раритетима, у колекцији Милоша Стојанова посебно место заузима писаћа машина, једна од претеча из 19. века, на којој се куцало слово по слово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)