ОД КОПА ЈЕЗЕРО ТИРКИЗНЕ БОЈЕ: Код бешеновачког Прњавора у јеку радови компаније "Лафарж" на сређивању околине

Смиљка Костић

01. 08. 2021. у 07:13

ЈЕДНО од најлепших језера на падинама Фрушке горе, које плени својом лепотом, тиркизном бојом воде смештено је у близини села Бешеново надомак Сремске Митровице, где многи посетиоци траже на њему спас од великих врућина.

ОД КОПА ЈЕЗЕРО ТИРКИЗНЕ БОЈЕ: Код бешеновачког Прњавора у јеку радови компаније Лафарж на сређивању околине

Фото С. Костић

Језеро које носи назив Бели камен настало је сасвим случајно и то на некадашњем копу кречњака беочинске фабрике цемента, где тренутно компанија "Лафарж" изводи радове рекултивације, а онда ово прелепо место можда постане прави туристички бисер Фрушкогорја.

МЕШТАНИ Бешеновачког Прњавора још нису заборавили преко тридесет година буке и прашине, али су због "рађања" језера цементари све опростили.

- На дну великог копа, још док се из њега вадио лапор, рударима је много посла задавао снажан извор питке воде. Морали су да испумпавају воду у Прњаворски поток, да би механизација могла да приступи руди. После престанка радова, вода је наставила да пуни коп, па је уместо огромне ружне депресије настало једно од најлепших језера у Војводини - присећа се деда Боривоје Р., један од старијих Бешеновчана.

ТАЧНО пре 25 година Беочинска цементара је обуставила производњу на површинском копу Бели камен, јер су залихе кречњака биле потрошене, а преостале нису биле задовољавајућег квалитета, а шест година после затварања "Лафарж" преузима цементару.

- С обзиром на то да је наша делатност производња цемента, а да комплекс земљишта на ком се налази и језеро нисмо користили годинама уназад, као власници земљишта донели смо одлуку да продамо све парцеле које се налазе у експлоатационом пољу, што смо и реализовали 2015. године - наводи, за "Новости", менаџер комуникација "Лафаржа" Снежана Петровић.

ОБЈАШЊАВА да су у току радови на техничкој и биолошкој рекултивацији копа, коју "Лафарж" треба да заврши до краја 2024. године у складу са пројектом трајне обуставе радова.

Фото С. Костић

- Техничка рекултивација подразумева санирање терена ископавањем и насипањем откривке са суседног копа Мутаљ, и формирање завршних облика етажа и косина копа, након чега следи садња изабраних биљних врста које су прилагођене за опстанак у еко климатским условима на овом подручју - истиче Петровићева.

НЕ ХАЈУ ЗА УПОЗОРЕЊА

НА овом језеру купање је увек било забрањено, јер није било уређене плаже, спасилаца, а вода је дубока од шест па преко 50 метара, било је и утапања. Међутим, и сада док се одвијају радови, грађани не маре за своју безбедност.

- Ми смо обележили, заградили и означили простор, али посетиоци не обраћају пажњу на упозорења - каже Снежана Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)