НА ПАЛИЋУ О ЗНАЧАЈУ ДОНОРСТВА: Трансплатација једини лек за оболеле од леукемије

Ј. Лемајић

31. 07. 2021. у 13:58

КАКО би указали на значај трансплантације, најчешће јединог лека за оболеле од леукемије, Удружење пацијената за борбу против акутне леукемије „Леука“, уз подршку Скупштине Града Суботице, одржаће у петак, 6. августа, манифестацију на Великој тераси на Палићу.

НА ПАЛИЋУ О ЗНАЧАЈУ ДОНОРСТВА: Трансплатација једини лек за оболеле од леукемије

Фото: Ј. Л.

Грађани ће имати прилику да се пријаве у регистар добровољних давалаца матичних ћелија, тромбоцита и костне сржи, биће одржана едикативна трибина, изложба слика и концерт.

- Част ми је да будем покровитељ акције коју организују велики хероји који су победили леукемију – истакао је Балинт Пастор, председник Скупштине града. – Суштина акције је подизање свести о добровољним даваоцима тромбоцита и донорима матичних ћелија. Циљ је да се пријави што више људи. Тренутно у регистру у Србији има мање од 9.000 донора а требало би да их има 100.000. Надам се да ће се пријавити што више људи и да ћемо још једном показати да је Суботица град племенитих људи.

У Суботици је тренутно регистровано 90 донора, од тога се 20 људи пријавило пошто је чуло причу Мелинде Тот Демек, којој је трансплатација спасила живот.

Фото: Ј. Л.

- Са нама ће бити и екипа Одељења за трансфузиологију Опште болнице у Суботици – најавила је Мелинда. – Транслпатација матичних ћелија је једини начин за излечење леукемије. Она се више не ради из костне сржи, све се ради преко крви. Циљ нам је да се број људи у регистру повећа.

За мали број донора, по мишљењу Петра Слијепчевића, највећи крвац је неинформисаност грађана.

- Од 2005. године у Србији се припрема пета трансплатација,што је фрапантан податак. Чак 90 одсто добровољних давалаца крви не зна да постоји могућност донирања – предочава Слијепчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)