ПОЧЕЛО ИЗМЕШТАЊЕ МАГИСТРАЛНОГ ЦЕВОВОДА: “Новости” на Моравском коридору, на деоници Крушевац-Појате (ФОТО,ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

30. 07. 2021. у 12:59

ИЗМЕШТАЊЕ магистралног цевовода на траси будућег Моровског коридора код Крушевца кренуло је данас великим радовима недалеко од источне обилазнице,на локацији Макрешане,Бошњане и Маскаре. Ово је једна од 6 тачака укрштања комуналне инфраструктуре са првим дигиталним ауто-путем, а током радова данас и сутра замениће се 2,05 километра старог, дотрајалог цевовода који је задњи пута рађен пре 30 година.

ПОЧЕЛО ИЗМЕШТАЊЕ МАГИСТРАЛНОГ ЦЕВОВОДА:  “Новости” на Моравском коридору, на деоници Крушевац-Појате (ФОТО,ВИДЕО)

Фото: С. Б.

- У наредна два дана радиће у две етапе: данас је планирана замена старог полиестерског цевовода и прелаз испод будућег аутопута заменом новог полиетиленског цевовода у дужини од 50 метара, док ће се сутра привезивати новоизграђени систем у дужини од два километра, са старог армираног бетонског система који се искључује из употребе, на нови будући полиетиленски цевовод - предочава за “Новости” Владимир Милосаљевић, директор ЈКП Водовод Крушевац. - За нас је то од изузетног значаја, будући да је улагање у комуналну путни инфреструктуру један од приоретета у развоју Крушевца, а замена старог, дотрајалог магистралног цевовода који је рађен пре више од 30 година гарантује боље снабдевање водом за све становнике општина у Расинском округу који су прикључени на наш систем.

Ради се с обе стране постојећег пута Крушевац-Појате, недалеко од Фабрике за пречишћавање отпадних вода отворена прошле године. Радници “Бехтел-Енке”, са подизвођачима на терену су од раних јутарњих сати. Да су радови амбициозни указује и податак да су корисници крушевачког водовода са територије Ћићевца искључени са система.

- Иако нам у овом тренутку временске прилике не иду на руку да два дана будемо без воде, морамо да сагледамо значај измештања, односно замену постојећег цевовода новим материјалима, јер је реч о великој инвестицији, од значај за будућност и наше општине - напомиње Мирјана Кркић, председница општине Ћићевац.- Уз помоћ ЈКП Водовод Крушевац успели смо да организујемо несметано водоснабдевање: 8 цистерни је већ постављено на раније најављеним пунктовима, а наше становништво је обавештено о тим локацијама. Насељено место Ћићевац има и 17 јавних чесама на којима је вода исправна за пиће и то нам донекле олакшава ситуацију.

Надамо се да ће све ићи како је планирано и да ћемо већ у недељу превазићи ову ситуацију.

Ћићевац има око 4.000 прикључака. Мештани кажу за “Новости” да је много теже било крајем марта када је дошло до оштећења цевовода па су се са цистерни снабдевали дуже, а у општини је тада проглашена и ванредна ситуација. За два дана, кажу, стрпиће се.

У међувремену, радови на Моравском коридору на првој деоници одвојају се скоро на сваком километру. Недалеко од Ћићевца код Варварина, је и велико постројење за производњу свих елемената за изградњу мостова и надвожњака, ради се и на једном броју позајмишта и депонија. Изградња Моравског коридора који ће спајити Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац, али и коридоре 10 и 11, кренула је у децембру 2019. Ауто-пут ће имати 135 објеката (71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака, 30-ак пропуста). Осим регулације Јужне, пројекат подразумева и сређивање Западне Мораве. Планирано време путовања коридором од Појата до Прељине биће један сат и 10 минута.

ИЗАЗОВ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ НА КОРИДОРУ

ПРВА деоница Моравског коридора Појате-Крушевац од 27,83 километара је и највеће градилиште дуж целог ауто-пута који ће бити дужине 112 километра. Планирано је да буду завршена следеће године. Посебно амбициозни радови очекује се приликом “дигитализације” коридора, односно оптичког повезивања свих наплатних рампи, саобраћајне сигнализације, базних станица дуж коридора. Возачи ће благовремено бити упозоровани на могуће радове на путу, правила која важе на деоници кроз коју пролате и ситуације на терену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)