СТАТУА ГЛУМАЧКОЈ ЛЕГЕНДИ: Врњчани не заборављају великог глумца и драгог госта Данила Бату Стојковића (ФОТО)

Г.Ћировић

30. 07. 2021. у 12:36

УЗ традиционалне „Батине дане“ који се одржавају почетком августа сваке године и амфитеатар који поносно носи његово име, легендарни Данило Бата Стојковић ускоро ће у у центру Врњачке Бање добити и своју статуу.

СТАТУА ГЛУМАЧКОЈ ЛЕГЕНДИ: Врњчани не заборављају великог глумца и драгог госта Данила Бату Стојковића (ФОТО)

Фото: Г.Шљивић

Ову иницијативу подржали су и одборници локалног парламента па ће, чувајући сећање на преминулог великана српског глумишта, редовног и радо виђеног госта престонице српског континенталног туризма, његову статуу Врњчани поставити код моста „Ко то тамо пева“, названог по најбољем и најгледанијем филму домаће кинематографије 20. века у којем је Бата остварио фантастичну ролу.

Фото: Г.Шљивић

 

- Батина статуа управо ће бити инспирисана његовим ликом из тог филма. Желимо да глумачки великани вечно живе у сећањима наше и њихове Врњачке Бање. Са великим, легендарним Батом остварили смо нераскидиву везу коју и данас чувамо од заборава – каже иницијатор Никола Џамић, организатор „Дана Бате Стојковића“ који ће ове године доживети своје 11. издање. - А, колико је та веза њему значила, најбоље сведочи и то што је својевремено својој сурпузи Олги рекао „Док сам жив, одмор ћу проводити у Врњачкој Бањи“. Тако је и било, од 1992. па све до своје смрти 2002. године Бата је редовно био наш гост.

Фото: Г.Шљивић

 

Врњчани, наравно, нису заборавили ни остале легенде малог и великог екрана и дасака које живот значе који су често били њихови гости, па су тако у централном бањском парку пре неколико година подигли статуу Драгану Николићу у природној величини. У непосредној близини засадили су и стабала различитог дрвећа посвећених нашим преминулим глумачким великанима.

ПАРК СЕЋАЊА

У делу централног бањског парка који ће по идеји академика Душана Ковачевића бити својеврстан глумачки „Парк сећања“, стабла су сађена су по карактеру глумца, тако је за Бату Стојковића засађен храст, за Драгана Николића и Милену Дравић по платан, Велимир Бата Живојиновић је добио црвени јавор, Марко Николић црвену јапанску шљиву, Милорад Мандић Манда лалино дрво, Небојша Глоговац црвени кестен, Љубиша Самарџић јасен…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)